În lipsa unor resurse (cum sunt gazul, lemnele și motorina), curentul electric rămâne singura variantă pentru alegerea unei centrale care să asigure căldura și apa caldă necesare confortului personal.
Totuși, centralele electrice sunt mai costisitoare decât alte categorii de centrale întrucât cheltuielile generate de consumul de electricitate sunt de aproximativ 4x mai mari în aceleași condiții (volum, temperaturi interioare/ exterioare). Costurile privind operarea căldurii sunt determinate de un număr de factori complexi, mai ales din cauza temperaturii inconsecvente din foarte multe zone, în timpul iernii.
Ce este și cum funcționează centrala electrică?
O centrală electrică reprezintă un sistem de încălzire fiabil și puternic utilizat în proprietăți rezidențiale, comerciale și industriale. Acest tip de centrală este alimentată cu energie electrică, dar funcționează după principii similare cu cele utilizate de centrale bazate pe arderea combustibilului fosil.
Centrala electrică este un rezervor mare cu apă, care conține o conductă de intrare și una de ieșire. În acel rezervor mare se află o serie de elemente electrice de încălzire. Electricitatea provine din sursa principală de alimentare a locuinței și trece prin acele elemente pentru le aduce la temperaturi foarte ridicate. După ce aceste elemente electrice au fost încălzite, apa trece peste ele și se încălzește, de asemenea. Când apa atinge o temperatură suficient de ridicată, o pompă electrică mută apa din centrală prin conducta de ieșire către diferitele tipuri de radiatoare instalate în casa ta. Conducta de intrare preia apă rece din casă pentru a fi încălzită de centrală înainte de a fi reintrodusă în circuitul de încălzire.
Care sunt avantajele și dezavantajele centralei electrice?
Spre deosebire de alte tipuri de centrale, centrala electrică reprezintă un sistem ecologic și fiabil de producere a căldurii, care nu emite substanțe periculoase și nu poluează fonic mediul înconjurător. Mai mult decât atât, nu generează reziduuri în urma consumului de energie.
Încălzirea electrică asigură un confort superior, oferind un control total în ceea ce privește încălzirea la ora și locația dorite, precum și capacitatea de a asigura o temperatură constantă.
Centralele electrice se instalează facil și sunt ușor de întreținut, astfel că nu necesită prea multe revizii comparativ cu alte tipuri de centrale termice.
Energia electrică este o resursă accesibilă din punct de vedere geografic, motiv pentru care consumatorii pot utiliza încălzirea pe bază de electricitate în mod rapid și imediat.
Pe de altă parte, centralele electrice termice prezintă și o serie de dezavantaje. Astfel de centrale au un cost de achiziție similar cu centralele care funcționează pe bază de gaz, însă ceea ce le face costisitoare este consumul ridicat de electricitate generat și, implicit, facturile mai scumpe la electricitate.
Aceste centrale sunt recomandate doar pentru spațiile de locuit mici, mai ales că prețul energiei electrice este mai ridicat decât la celelalte tipuri de resurse utilizate pentru încălzire.
Un alt dezavantaj, este faptul că în timpul întreruperilor de curent (frecvente în zonele rurale) și poate atunci când ai cea mai mare nevoie de încălzire, centralele electrice nu funcționează. Poți elimina această problemă cu ajutorul unui generator electric sau a unor echipamente auxiliare care sporesc configurația și nivelul de economisire.
În condițiile unei solicitări peste nivelul maxim de putere a centralei determină suprasolicitare și, în cele din urmă, defecțiuni ale sistemului.
Ce aspecte trebuie să ai în vedere atunci când alegi o centrală electrică?
Decizia de cumpărare a unei centrale electrice trebuie să se bazeze pe factori precum:
Prețul – de obicei, costurile de achiziție sunt fie mai mici comparativ cu celelalte tipuri, fie similar cu cele pe bază de gaz. Prețurile acestor centrale pornesc de la 2000 RON și pot ajunge până la 12000 RON pentru variante cu puteri termice ridicate, randament 100% și alte dotări suplimentare.
Dimensiunea spațiului ce necesită încălzire – în funcție de volumul spațiului de locuit, se calculează puterea termică pe care centrala trebuie să o aibă pentru a asigura un confort sporit. Volumul spațiului de locuit se calculează ca produs între suprafața apartamentului și înălțimea acestuia. Astfel, pentru un apartament de 40mp, cu o înălțime de 2.5 m, avem un volum de 100 mc.
Gradul în care imobilul este izolat termic – în funcție de materialul folosit pentru izolare și de nivelul în care apartamentul este bine sau slab izolat, se poate afla coeficientul de izolație necesar calculului puterii termice. De obicei, valoarea coeficientului se află în intervalul 40 – 60W / mc.
Puterea și consumul centralei – ținând cont de dimensiunea imobilului, scopul său și nivelul de izolare termică, trebuie să calculezi puterea termică necesară încălzirii. Puterea termică se obține prin înmulțirea volumului spațiului cu coeficientul de izolație. Pentru apartamentul de 40 mp, puterea termică este egală cu 100 mc x 45W/ mc = 4500 W = 4,5 kW.
Pe de altă parte, consumul unei centrale electrice depinde de factori precum:
- Numărul de persoane care consumă apă caldă;
- Nivelul de confort termic pentru fiecare persoană care locuiește în acel imobil;
- Temperatura din exteriorul, respectiv interiorul apartamentului;
- Gradul de izolare termică;
- Poziția geografică a imobilului;
- Timpul petrecut în casă.
Randamentul centralei – se referă la eficiența de a transforma kWh de energie electrică consumați în energie termică. Centralele electrice au randament foarte bun, cuprins între 90 și 95% (centralele electrice convenționale), uneori, depășind valoarea de 99% (pentru centralele electrice cu inducție).
Eficiența energetică – spre deosebire de centralele termice care funcționează pe bază de gaz și care, în cele mai multe cazuri, sunt clasificate cu A, centralele electrice tind să fie clasificate cu D. Această clasificare este determinată de faptul că tariful la energie electrică este mai mare și de faptul că electricitatea este considerată un combustibil intensiv care generează dioxid de carbon.
Tipologia de alimentare – furnizorii de centrale termice electrice pun la dispoziție centrale monofazate (care dispun de o putere termică mai mică de 9 kW) și trifazate (care depășesc puterea de 9 kW).
Dotările – printre principalele dotări pe care centralele electrice termice le pot avea, menționăm: boiler integrat (asigură concomitent apă caldă și căldură), panou electronic de comandă, termostat, senzori temperatură exterioară, vase de expansiune și rezistențe electrice.
Brandul – pe piața din România, se regăsesc mărci de centrale termice electrice precum: Protherm, Ferroli, Ecotermal, Bosch, Vaillant, Termostroj, ș.a.
Garanția și alte servicii auxiliare – ținând cont de faptul că o centrală electrică reprezintă o investiție și de faptul că durata medie de utilizare este de 10 ani, consumatorii acordă o importanță deosebită garanțiilor și serviciilor post-vânzare oferite de către producători.
Cât consumă o centrală electrică în fiecare lună?
Consumul de energie este unul dintre cei mai importanți indicatori pentru evaluarea calității generale a centralelor termice electrice. Este, de asemenea, unul dintre factorii cheie pe care utilizatorii îi au în vedere atunci când decid să achiziționeze o centrală electrică. Pentru furnizarea unui kW de energie termică, o centrală electrică utilizează 1 kW de curent electric.
Continuând calculele cu datele din exemplu anterior, pentru un apartament de 40 mp, izolat, presupunem că centrala va funcționa zilnic pentru 8 ore. Având în vedere aceste informații, rezultă un consum de 4,5 kW/h x 8h/zi x 30 de zile = 1080 kW/ lună.
Costul aferent consumului depinde de contractul pe care l-ai încheiat cu furnizorul de energie electrică, dar și de prețul/ kW care poate varia de la zi la noapte.
Astfel, pentru un tarif de 0,48 RON/ kW, rezultă un cost de 518,4 RON pe care trebuie să-l plătești pentru consumul de energie electrică doar pentru încălzire și apă caldă.
Ce sfaturi trebuie să urmezi pentru un consum optim?
Exemplul de mai sus este doar cu titlu orientativ. Astfel, pentru a reduce valoarea facturii de energie electrică, se recomandă:
- Să utilizezi temperaturi constante de 20-21° Celsius;
- Să izolezi foarte bine apartamentul;
- Să izolezi elementele componente ale sistemului de încălzire;
- Să montezi termostatul în camera cea mai răcoroasă;
- Să setezi intervalele de timp în care este necesară furnizarea căldurii;
- Să închei un contract de furnizare energie electrică în funcție de consumul specific pe zi/noapte.
Ce tipuri de centrale termice electrice există?
· Centrala termică electrică Bosch Tronic Heat 3500 4 este recomandată pentru sistemul de încălzire bazat pe radiatoare și încălzire prin pardoseală. Cu ajutorul puterii termice nominale de 4kW (ce poate fi reglată în 3 trepte), respectiv al boilerului extern, centrala electrică Tronic Heat 3500 are capacitatea de a spori confortul termic personal. Centrala TH 3500 4 dispune de un display LED, care oferă posibilitatea unui control intuitiv. Greutatea acestei centrale electrice o face potrivită pentru instalarea pe perete. Centrala TH 3500 4 de la Bosch se remarcă printr-un design modern și dimensiuni compacte. Emisiile sonore generate de această centrală au un nivel de 39 dB. Această centrală este dotată cu rezistență electrică din oțel inoxidabil și este recomandată pentru o tensiune de alimentare de 230 V.
· Centrala electrică ECOTERMAL MRT 6 kW are o putere termică de 6 kW, cu 3 trepte de reglare. Recomandată pentru locuințele de dimensiuni mici și medii, centrala Ecotermal MRT beneficiază de termostat de siguranță, aerisitor automat, filtru de apă, carcasă din oțel vopsită electrostatic, vas de expansiune, pompă și alte elemente de siguranță. Centrala este dotată cu un afișaj tip LCD, însă nu dispune de boiler. Randamentul înalt de 99.3% asigură un confort termic îmbunătățit. Acest tip de centrală presupune alimentare monofazică și este recomandată pentru o tensiune de alimentare de 230 V. Se remarcă printr-un design modern și compact (realizat din materiale rezistente la coroziune), are o greutate de 29kg și poate fi montată cu ușurință pe perete. Centrala Ecotermal MRT nu produce poluare fonică și beneficiază de un control automat.
· Centrala electrică PROTHERM RAY 6 kW (model 2019) este potrivită pentru o tensiune de alimentare de 220V și are o putere termică de 6kW, care confirmă fiabilitatea acestui produs. Brandul Protherm face parte din Grupul Vaillant. Poate fi conectată la distribuție monofazată, fiind recomandată inclusiv pentru încălzirea din pardoseală. Centrala Protherm Ray 6kW este dotată cu aerisitor automat, panou de control LCD intuitiv (menit să reducă consumul irelevant de energie electrică), instrumente de măsură, protecție și control (pentru siguranță în operare), vas de protecție împotriva înghețului, vas de expansiune, conducte de intrare și ieșire (dispuse pe partea inferoară a centralei) și un senzor de temperatură extern. Centrala electrică Protherm Ray de 6kW are capacitatea de diagnosticare automată atât a stărilor standard, precum și a erorilor. Acest tip de centrală permite conectarea în cascadă a 7 centrale. Dispune de carcasă din oțel și poate fi montată facil pe perete.
· Centrala termică electrică ECOTERMAL MRT 30 kW este adecvată atât spațiilor de locuit mici și medii, cât și spațiilor destinate producției. Produsă în Bulgaria, această centrală electrică se remarcă prin eficacitate, randament superior de 99.3%, dimensiuni compacte, carcasă metalică (vopsită electrostatic), izolație termică eficientă și design modern. Cu o putere termică de 30 kW, centrala este dotată cu 3 nivele de reglare a puterii, cu vas expansiune din oțel inoxidabil, filtru apă, valve de siguranță, senzori de control, manometru și termostat de siguranță (menit să blocheze sistemul în caz de suprasolicitare). Este recomandată unei tensiuni de alimentare de 380V și nu poluează fonic.
· Centrala termică electrica TERMO EXTRA 72 kw se remarcă printr-un randament de 100% și o tensiune de alimentare de 380V, fiind recomandată sistemelor de încălzire bazate pe radiatoare și încălzire prin pardoseală. Aceasta este dotată cu aerisitor și cu mai multe tipuri de protecții (anti-aer în cazan, antitensiune scăzută, anti-suprasolicitare și alte accesorii de siguranță). Are o greutate de 78 kg și poate fi utilizată atât ca o rezervă/ sursă paralelă de încălzire în sistemul central, cât și individual. Poate fi cuplată în sistem tip cascadă. Din păcate, nu dispune de pompe de circulație sau de vase de expansiune. Centrala Termo Extra beneficiază de manometru, termometru, comutator antiingheț și termostat manual. Cu o putere termică de 72 kW, centrala are 3 trepte de reglare a puterii. La cerere, centrala poate fi customizată prin adăugarea unor panouri electronice de comandă.
Concluzie
În esență, utilizarea centralelor termice electrice rămâne una dintre cele mai rapide și ecologice alternative pentru consumatorii care se află în zone lipsite de alte resurse, dar și una dintre cele mai scumpe metode de furnizare a energiei termice necesare încălzirii și apei calde.