Ce trebuie să știi despre dedurizarea apei?

dedurizarea apei

Dedurizarea apei a devenit astăzi un subiect tot mai dezbătut deoarece calitatea apei potabile se degradează de la an la an. Menținerea echilibrului apei depinde în mod clar de maniera în care omul garantează protejarea și valorificarea rațională a apei.

Apa dură reprezintă o problemă pentru oameni, dat fiind faptul că folosirea ei are o influență asupra aparatelor de uz casnic. Totodată are efecte și asupra sănătății noastre. Este important să conștientizăm nu doar utilitatea apei în viața noastră, ci și importanța calității acesteia. 

Indiferent de scopul pentru care o utilizăm, apa trebuie să fie de cea mai bună calitate. Chiar dacă nu este considerată un adevărat pericol, apa dură poate crea dificultăți în orice locuință.

De aceea, populația își concentrează atenția asupra metodelor de a combate apa dură și efectele nefaste ale acesteia. 

În rândurile următoare, vei regăsi informații utile despre importanța dedurizării apei și modalitățile prin care poți beneficia de o apă potabilă curată.

Ce se înțelege prin apă dură?

Sursa: Freepik.com

Apa dură presupune ca aceasta să prezinte o cantitate ridicată de minerale dizolvate, acestea fiind reprezentate de calciu și magneziu. Duritatea apei mai este cunoscută sub denumirea populară de calcar sau piatră.

Sunt cazuri în care apa dură provoacă efecte negative asupra organismului din cauza modului în care sunt asimilate sărurile. Apa dură este cauza pentru care unele persoane dezvoltă pietre la rinichi sau se confruntă cu deteriorarea părului și pielii. În urma spălatului cu apă dură, pielea devine aspră, iar părul capătă un aspect lipsit de elasticitate și strălucire.

Totodată, are consecințe asupra aparatelor de uz casnic și instalațiilor ce intră în contact cu aceasta, mai exact:

  • Degradează țevile prin depunerile de calcar;
  • Reduce durata de viață a acestora;
  • Determină costuri în plus cu schimbarea pieselor;
  • Crește factura la energie termică.

Pentru a elimina grijile provocate de apa dură, populația conștientizează din ce în ce mai mult importanța dedurizării apei, ca soluție pentru protejarea instalațiilor și a obiectelor de uz casnic din locuință.

De ce este importantă dedurizarea apei?

Dedurizarea apei
Sursa: Freepik.com

Dedurizarea apei implică procesul prin care este înlăturat conținutul de magneziu, calciu și alte săruri sau impurități care se află în apă. Scopul acestui proces este de a îndepărta depunerile de calcar de pe orice obiect sanitar sau aparat electrocasnic din locuință. 

Este cunoscut faptul că apa prezintă ioni de calciu și magneziu, ce formează săruri adunate în depuneri. În acest fel, se produce apa dură, care degradează unele aparate de uz casnic (de exemplu, mașina de spălat rufe). Depunerile de calcar formate în interiorul obiectelor sanitare contribuie la diminuarea presiunii apei în țevi. De asemenea, apa dură provenită din aceste instalații ajunge în final în preparatele pe care le consumăm și totodată pe îmbrăcămintea pe care o purtăm.

Din acest motiv, apa dedurizată utilizată în mod curent a devenit o nevoie de actualitate. În prezent, se fac numeroase eforturi și investiții în sisteme de filtrare a apei. Dedurizarea apei implică multe avantaje privind instalațiile sanitare și electrocasnicele din locuință, printre care:

  • Prevenirea depunerii de calcar și a blocării conductelor de apă;
  • Prelungirea duratei de viață a aparatelor de uz casnic ce intră în contact cu apa (centrala termică, boiler, mașina de spălat rufe etc.);
  • Reducerea cheltuielilor de întreținere a obiectelor sanitare și electrocasnicelor;
  • Eliminarea riscului de a avea pielea uscată și părul deteriorat.

Este important să ții cont că acest proces de dedurizare este influențat în mare parte de sursa de apă. În funcție de aceasta, apa poate prezenta diverse particularități privind conținutul de săruri și impurități.

Ce soluții există pentru dedurizarea apei?

solutii pentru dedurizarea apei
Sursa: Freepik.com

Ținând cont de consecințele pe care le poate provoca apa dură asupra obiectelor sanitare și de uz casnic, este necesar să apelezi la metode sigure și eficiente de dedurizare a apei. 

Până în prezent s-au dezvoltat numeroase soluții pentru dedurizarea apei. Unele dintre ele sunt concepute pentru utilizarea la nivel industrial, iar altele au scopul de a fi folosite în gospodăriile oamenilor. 

În vederea dedurizării apei se pot utiliza filtre și sisteme speciale de filtrare atât la punctul de folosire cât și la cel de intrare (pe conducta principală).

Este important de menționat faptul că există mai multe tipuri de filtre de apă, ce au la bază mecanisme diferite de filtrare a apei. În funcție de tehnologia utilizată, acestea furnizează rezultate variate. Se regăsesc filtre anticalcar ce pot fi atașate direct pe robinet sau care nu sunt montate la vedere. Acestea funcționează în baza unui sistem complex de filtrare. În această categorie se regăsesc numeroase sisteme, printre care cele bazate pe microfiltrare sau sterilizare cu ultraviolete.

Însă, una dintre cele mai sigure opțiuni potrivite pentru locuință constă în montarea unui dedurizator de apă pe conducta principală de apă rece. Cunoscut și sub denumirea de stație de dedurizare, acesta filtrează duritatea apei. Acesta îndepărtează excesul de calciu și magneziu în vederea eliminării riscului ca acesta să se depună sub forma calcarului în diverse obiecte de uz casnic, ce intră în contact cu apa. 

Dedurizatorul este format din două rezervoare, mai exact unul pentru minerale și altul pentru sare. În spatele mecanismului se află un proces chimic, în care calcarul din apă este înlăturat și schimbat cu ionii de sare. Schimbul ionic se produce în momentul în care apa dură traversează rășina cationică aflată în interiorul dedurizatorului. Aici, ionii de calciu și magneziu se fixează de bilele din rășină.

Ce beneficii oferă utilizarea unei stații de dedurizare apă?

Beneficii privind dedurizarea apei
Sursa: Freepik.com

Se regăsesc numeroase stații de dedurizare apă moderne ce prezintă sisteme multifiltru cu funcționare automată și caracteristici tehnice multiple, care facilitează întregul proces de dedurizare. 

Utilizarea unei stații de dedurizare conferă numeroase avantaje într-o locuință. Printre cele mai importante beneficii menționăm:

  • Înlăturarea impurităților din apă (calciu, magneziu, nisip, rugină etc.);
  • Creșterea duratei de viață a electrocasnicelor și prevenirea depunerii de calcar pe obiectele sanitare din locuință;
  • Micșorarea cheltuielilor de întreținere a instalațiilor sanitare și a aparatelor de uz casnic.
  • Menținerea sănătății organismului prin diminuarea efectelor nefaste ale apei dure;
  • Reducerea costurilor privind achiziționarea apei îmbuteliate.

Se regăsesc numeroase stații de dedurizare care se regenerează după un interval de timp sau cantitate de apă dedurizată. Acestea sunt considerate eficiente și economice din punct de vedere al consumului. 

În funcție de tehnologia utilizată pentru filtrarea apei, de producător sau maniera de folosire, stațiile de dedurizare prezintă prețuri diferite. Se recomandă o documentare în prealabil privind sursa de apă, duritatea acesteia și particularitățile locuinței tale, pentru a alege sistemul potrivit.

Dacă te afli în căutarea unei stații de dedurizare, filtre de apă sau alte sisteme de tratare și stocare a apei, Aleroma oferă soluții sigure și eficiente potrivite pentru nevoile și bugetul tău.

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *