Încălzirea în pardoseală – Cât costă, avantaje și dezavantaje

Atunci când vine vorba de confortul locuinței, încălzirea prin pardoseală a început să devină din ce în ce mai populară și la noi în țară. Aceasta vine ca o alternativă la clasicul sistem de încălzire prin calorifere, fiind o modalitate termică eficientă și elegantă de încălzire.

Sigur ți-ar plăcea o podea caldă atunci când te dai jos din pat, mai ales în lunile răcoroase de toamnă târzie și iarnă.

Ce este încălzirea prin pardoseală?

Încălzirea în pardoseală este un sistem alcătuit din conducte cu apă caldă sau cabluri electrice așezat la nivelului podelei, deasupra șapei. Acest sistem poate înlocui caloriferele. Mai mult decât atât, asigură încălzirea uniformă a locuinței. În felul acesta, căldura se propagă de jos în sus, prin radiere, în timp ce caloriferele produc căldura prin convecție.

Cum funcționează un sistem de încălzire în pardoseală și unde poate fi montat?

Sistemul de încălzire prin pardoseală oferă siguranţă şi prezintă numeroase avantaje în comparaţie cu încălzirea tradiţională. Astfel, foarte multe proiecte noi aleg această opţiune de încălzire care începe să prinda tot mai mult teren.

Încălzirea prin pardoseală cu agent termic sau cu electricitate este un sistem de încălzire economic şi ecologic. El ajută la economisirea energiei, dar şi a gazelor. În plus, face posibilă utilizarea surselor alternative de energie, cum ar fi încălzirea geotermală sau cu panouri solare.

Tipuri de încălzire în pardoseală

Există 2 tipuri de încălzire prin pardoseală:

  • încălzire prin pardoseală alcătuită dintr-un circuit de țevi prin care circulă apa caldă – apa este încălzită cu ajutorul unei centrale termice, la o temperatură de aproximativ 50 de grade Celsius. Apoi, apa este transmisă către rețeaua de țevi montată în șapa de beton din podea, printr-un distribuitor pentru încălzire. Acest sistem poate încălzi cu ușurință suprafețe întinse, căldura fiind transmisă uniform. Reprezintă o soluție mai eficientă și economică din punct de vedere al energiei consumate față de sistemele de încălzire clasice. Acest tip de încălzire poate fi conectat și la un boiler, pompe de căldură sau chiar și la un sistem solar.
încălzire în pardoseală cu ajutorul unui circuit de țevi
Sursa: Freepik.com
  • încălzire prin pardoseală cu un covor de fire electrice, subțiri și ușor de manevrat, ce poate fi montat sub gresie sau chiar podea. Spre deosebire de încălzirea cu agent termic, acest sistem poate fi montat și pe suprafețe mai mici sau doar în anumite zone. Mai mult ca sigur, nu ai nevoie de încălzire în hol, camera tehnică, debara, dressing sau cămară. Înainte de instalarea unui astfel de sistem de încălzire, este de luat în calcul și implementarea unui sistem electric cu putere mare (mai ales dacă e vorba de o casă). Montarea se realizează rapid și este mai ieftină decât sistemul de încălzire cu agent termic.
Încălzire prin pardoseală cu ajutorul unui covor de fire electrice
Sursa: Freepik.com

Cum se montează un sistem de încălzire în pardoseală?

Iată care sunt pașii de urmat pentru montarea sistemului de încălzire:

Pasul 1. Planificarea spațiului – trebuie să știi care este dimensiunea camerelor și amplasarea mobilei. Planifică traseul conductelor cu apă sau a covoarelor electrice astfel încât să știi numărul de materiale de care ai nevoie.

Pasul 2. Montarea casetelor pentru distribuitorul de încălzire – acestea trebuie instalate mai sus decât țeava din pardoseală pentru a permite evacuarea aerului din tuburi. Acum sunt stabilite și locurile unde vor fi amplasați senzorii de căldură, mai ales dacă sistemul de încălzire este automatizat.

Pasul 3. Instalarea sistemului de încălzire – mai întâi trebuie întinsă folia anticondens și apoi stratul izolator. Apoi sunt montate conductele cu apă sau covorașele electrice.

Pasul 4. Verificarea sistemului de încălzire – următorul pas este umplerea conductelor cu apă și verificarea presiunii (dacă ai ales un sistem de încălzire termic).

Pasul 5. Finisarea pardoselii – urmează turnarea unei șape subțiri, de 3- 5 cm, și apoi montarea pardoselii. În cazul parchetului, ar trebui să alegi un parchet termorezistent. În situația în care optezi pentru încălzirea electrică, materialele folosite la turnarea șapei trebuie să permită transferul termic.

Cât costă încălzirea în pardoseală?

Costul investiției într-un sistem de încălzire în pardoseală depinde de suprafața care trebuie încălzită și, firește, de tipul materialelor folosite. În medie, prețul poate să ajungă la 10 – 15 euro/mp (fără automatizare). Cu piesele de automatizare incluse, prețul poate ajunge până la 20 euro/mp. Dacă includem și manopera, prețul ajunge la aproximativ 40 euro/mp.

costul încălzirii prin pardoseală
Sursa: Unsplash.com

Chiar dacă la o primă vedere prețul investiției inițiale este ridicat, el se va amortiza în timp. Principalul motiv se referă la un consum de energie sau gaze redus față de sistemele de încălzire clasice. Urmând această logică, în cazul unui sistem de încălzire cu agent termic, costurile se pot reduce cu până la 15%, iar în cazul unui sistem de încălzire electric, acestea scad cu aproximativ 40%.

Care sunt avantajele încălzirii în pardoseală?

Când vine vorba de avantajele și dezavantajele unui sistem de încălzire în pardoseală părerile sunt împărțite și există multe voci pro și contra.

Avantajele încălzirii în pardoseală
Sursa: Freepik.com

Bineînțeles, fiecare este liber să decidă în funcție de nevoile proprii. Iată câteva dintre avantajele sistemului :

  • creșterea confortului termic deoarece căldura se distribuie uniform pe toată suprafaţa. Gata cu podelele reci și grija pentru găsirea papucilor, atunci când te dai jos din pat. Dacă ai copii, aceștia se pot juca în voie, fără să răcească;
  • oferă libertate deplină pentru amenajarea interioară – nu mai trebuie să ții cont de caloriferul ce nu trebuie acoperit sau blocat cu un dulap. Totuși, în cazul mobilierului, este bine să alegi piese care au picioare pentru a nu obtura încălzirea;
  • încălzește mai întâi corpurile pe care le întâlnește, om sau mobilă, abia apoi aerul din cameră. În felul acesta, nu există curenți de convecție ca în cazul unui radiator/calorifer și nu se antrenează praful din cameră. În plus, pentru că temperatura este mai redusă nu are loc arderea prafului în zonele care emit căldură;
  • se poate regla temperatura în mod individual în fiecare cameră;
  • se reduce cantitate de praf şi se previne apariţia mucegaiului astfel încât cei cu alergii sau alte afecțiuni respiratorii pot respira cu ușurință, într-un mediu mai curat;
  • economiseşti spaţiu preţios din locuinţa ta, eliminând astfel radiatoarele și caloriferele.
  • Poate că sună surprinzător, dar poți instala încălzirea prin pardoseală și în alte locații. O puteți instala în pereți sau în tavan pentru a încălzi camerele și mai rapid. Încălzirea prin pardoseală nu ocupă spațiu suplimentar. Prin urmare, o poți integra perfect în orice interior modern.

Dezavantajele încălzirii în pardoseală

dezavantajele încălzirii în pardoseală
Sursa: Unsplash.com

Printre dezavantaje, enumerăm:

  • investiția inițială – este ridicată, dar se va amortiza în timp. Este esențial să izolezi cât mai bine clădirea, în special fundația casei, pentru a evita pierderile de căldură.
  • încălzirea lentă a spațiului – spre deosebire de sistemul clasic, acesta necesită mai mult timp pentru încălzirea întregului spațiu. Căldura trebuie să treacă de șapă și de finisaje, astfel încât va dura mai mult până se va încălzi toată camera.
  • costurile de instalare – instalarea sistemului de încălzire în pardoseală este mai dificilă decât în cazul sistemului clasic. Ea necesită și expertiza unor specialiști, care de multe ori au tarife mai ridicate față de majoritatea instalatorilor.
  • Costuri crescute de reparație – defecțiunile nu apar des, însă atunci când apar, implică mai multe cheltuieli și deranj comparativ cu defecțiunile de la sistemele clasice. Spre exemplu, dacă se defectează caloriferul și nu mai încălzește bine, el se repară sau se schimbă destul de ușor. Totuși, dacă se întâmplă ceva cu sistemul de încălzire în pardoseală, trebuie îndepărtate finisajele, șapa și apoi remediate problemele apărute. Și cheltuielile sunt, în acest caz, mai mari.
  • Grijă sporită în alegerea mobilierului – pentru încălzirea în pardoseală este recomandat mobilierul cu picioare, care să nu blocheze căldura. Mai ales pentru corpurile de mobilier mari, precum cele de bucătărie, acest aspect este foarte important. Este recomandat să discuți cu persoanele care se vor ocupa de instalarea sistemului. Meseriașii ți-ar putea recomanda și alte soluții pentru a limita pierderile de căldură – ocolirea spațiilor în care va fi amplasat mobilierul, de pildă.
  • Ridicarea planșeului în cazul locuințelor deja construite – dacă decizia cu privire la instalarea sistemului se ia după finalizarea construcției, planșeul se va ridica odată cu turnarea șapei. Acest fapt va face camera mai puțin înaltă.

Concluzii

Încălzirea în pardoseala pare uneori o soluție bună, mai practică și eficientă. Cu toate acestea, dacă nu te informezi dinainte, se poate dovedi o adevărată bătaie de cap. Înainte de a trece efectiv la achiziționarea unui asemenea sistem, documentează-te foarte bine, vezi ce se găsește pe piață, ia legătura cu specialiști și gândește-te dacă se pretează nevoilor tale și rezultatului pe care dorești să-l obții.

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *