AquaPur® indeplineste 5 functionalitãti:
1. Rezervori tampon
În functie de capacitatea aleasã, aquaPur® asigurã un volum tampon de apã de 300; 500 sau 750 litri. Aceastã cantitate asigurã consumul pentru perioadele in care furnizarea apei este opritã sau reduce numãrul de porniri ale pompei din alimentare. Dimensionarea se face tinând cont cã, in medie, o persoanã consumã zilnic cca 150 litri de apã. Acest volum trebuie mãrit dacã folositi apa din rezervorul tampon si pentru alte activitãti (udarea grãdinii etc).
2. Comanda sursei de alimentare (retea sau pompã)
AquaPur poate fi racordat la o retea de apã sau la un put. Pentru alimentarea la retea comanda de inchidere deschidere a admisie se face cu un plutitor mecanic. Dacã nivelul apei scade sub nivelul minim plutitorul deschide si inchide când s–a ajuns la nivelul maxim. Dacã sursa de apã este un put, pe partea de intrare se va adãuga un dispozitiv automat de comandã Brio 200M. Controlerul automatizeazã comanda pompei din put prin detectarea scãderii de presiune din retea (plutitor deschis, nivel apã sub cel minim). Pompa este pornitã, nivelul apei creste pânã când plutitorul inchide. Controlerul sesizeazã presiunea maximã din retea si opreste pompa.
3. Furnizarea apei de consum
AquaPur este echipat cu pompã submersibilã – furnizarea apei in reteaua de consum si mentinerea automatã a presiunii – prin intemediul unei pompe submersibile. Pompa are integrat un dispozitiv electronic de comandã automatã pentru pornire si oprire. În momentul in care este detectatã o scãdere de presiune (un robinet deshis) pompa porneste automat si mentine instalatia sub presiune (va livra apa necesarã in orice punct din retea). Când inceteazã consumul presiunea creste si pompa se opreste automat.
4. Filtrarea mecanicã, biologicã & chimicã (nanofiltrarea)
Pentru a asigura calitatea apei este disponibil un sistem de filtrare in 2 trepte: prima mecanicã si a doua biologicã & chimicã. Filtrarea mecanicã se face pe admisie (la intrarea in rezervor) si indepãrteazã reziduurile mecanice. Stationarea in rezervor, datoritã sedimentãrii, ajutã la clarificarea suplimentarã a apei.
5. Protectia
Capacitatea argintului de a inhiba dezvoltarea microorganismelor este cunoscutã din antichitate, fiind folosit pentru a asigura potabilitatea apei. Agentul activ este un amestec de compusi anorganici pe bazã de Ag inglobati n masa de material. În prezenþa apei, ionii de argint sunt eliberati lent si inhibã dezvoltarea microorganismelor interferând cu mecanismele celulare responsabile de multiplicare. Tehnologia cu Ag activ prezintã un dublu efect: inhibã dezvoltarea microoganismelor pe suprafata rezervorului si pãstreazã potabilitatea mediului depozitat. Actiunea se extinde asupra unei game foarte largi de microorganisme – peste 25 clase de bacterii, alge, ciuperci, mucegaiuri etc. Studiile efectuate in institute de specialitate (Institutul Cantacuzino, Bucuresti; Hygiene Institut des Ruhrgebiets Trink und Badewasserhygiene, Gelsenkirchen, Germania, Industrial Microbiological Services LTD, Stafford, Anglia) au demonstrat cã in primele 24 ore de la contact aquaPur® asigurã reducerea cu cca. 99,5% a culturilor de Staphylococcus Aureus, Pseudomonas Aeruginosa, Escherichia Coli si Legionella Pnuemophila.