Beneficii principale:
- Elimină toate impuritățile;
- Combate coroziunea;
- Prelungeste durata de viață a centralei;
- Garantează eficiența instalației.
Filtrul denisipator magnetic compact MG1 de la RBM este soluția optimă de rezolvare a problemelor instalației cauzate de particulele în suspensie, în special rugină și nămoluri, care se formează din cauza coroziunii și a depunerilor ce apar în funcționarea normală a instalației.
Filtrul este compus din robinet cu bilă pentru interceptare, conexiuni filetate G 3/4", capac golire de siguranță, racord semiolandez, O.R. etanșare, capac portmagnet, protecție magnet, extractibilă și cartuș filtrant din oțel inox, toate într-un singur echipament compact ce se instalează ușor și rapid.
Robinet cu bilă pentru interceptare - izolând filtrul se poate realiza ușor procesul de curățare.
Racord semiolandez - permite conexiunea ușoară cu filetul exterior G 3/4" M al cazanului.
Conexiuni filetate G 3/4" - alegerea de a realiza toate conexiunile filetate a corpului principal de aceeași dimensiune permite obținerea unei versatilități extreme în instalare.
Capac golire de siguranță - prin deschidere se realizează golirea corpului filtrului, facilitând accesul la componente pentru curățare.
Notă: Se recomandă ca centrala să fie oprită și agentul termic să fie la temperatură ambientală pentru a evita accidentările în timpul intervenției.
De-a lungul unui parcurs obligatoriu, fluidul este constrâns să traverseze ochiurile sitei cartușului filtrant, intrând în camera de filtrare.
În camera de filtrare, apa încărcată cu impurități este supusă acțiunii de filtrare și sunt eliminate nămolurile feroase, prin acțiunea concomitentă a:
- cartușului filtrant
- magnetului
- proiectării secțiunii camerei de filtrare.
Ca prim efect, variația bruscă a secțiunii camerei de filtrare (camera de filtrare are un diametru net superior conductei) reduce viteza de curgere, implicit viteza de antrenare a particulelor în suspensie, iar astfel sunt împiedicate să scape din câmpul magnetic exercitat de magnetul filtrului.
Particulele mai mari intră în coliziune cu ochiurile cartușului filtrant, astfel se reduce și mai mult viteza de antrenare, iar impuritățile tind să stagneze. Magnetul situat în interiorul unui cilindru în centrul camerei de filtrare atrage toate impuritățile cu caracteristici magnetice.
În configurația de instalare a filtrului cu corpul principal port-cartuș/magnet orientat în jos, particulele mai grele se depun în partea de jos a filtrului, forța de antrenare fiind inferioară forței gravitaționale. În acest fel, toți contaminanții magnetici (reziduuri feroase) și non magnetici (alge, nămoluri, nisip etc.) prezenți în instalație sunt reținuți în camera de filtrare.
Cartușul din oțel inox a fost proiectat în așa fel încât să nu inducă rezistență ridicată (pierderi de sarcină reduse) și să favorizeze fluidului o viteză ce permite depunerea particulelor în zona de acumulare.
AVANTAJE
- Prin acțiunea continuă și constantă, filtrul magnetic colectează impuritățile prezente în instalație împiedicând circulația liberă a acestora, evitând astfel uzura și deteriorarea componentelor instalației, pompe, vane, schimbătoare de căldură.
- MG1 exercită o acțiune constantă de protecție a cazanului.
- MG1 elimină particulele magnetice și nonmagnetice ce pot provoca pagube instalației chiar din prima zi de funcționare.
INSTALARE
Este recomandată instalarea MG1 pe retur la intrarea în centrală pentru a o proteja de toate impuritățile vehiculate în instalație, chiar de la punerea in funcțiune.
Datorită proiectării, MG1 este caracterizat de o extremă versatilitate de instalare, poate fi montat cu corpul port-cartuș/magnet orientat frontal sau în jos.
În cazul spațiilor limitate de sub centrale (murale montate în bucătării), MG1 se montează cu corpul port-cartuș/magnet orientat frontal.
INTERVENȚII DE MENTENANȚĂ
Curățarea cartușului filtrant:
Este posibilă operația de curățare după golirea în prealabil a filtrului pe la capacul inferior sau capacul portmagnet.
Înainte de a curăța MG1, verificați că este posibilă intervenția.
RBM recomandă ca centrala să fie oprită și agentul termic să fie la temperatura ambientală pentru a evita accidentările în timpul intervenției.
Izolați filtrul prin acționarea robinetului (sau a robineților) cu bilă.
Deșurubați cu atenție capacul inferior. Apa va începe să se scurgă treptat.
În cazul instalării filtrului în poziție verticală, deșurubați direct capacul port-cartuș/magnet, dacă este cazul folosind o cheie de 29 mm. Asigurați-vă că apa va curge într-un vas de dimensiune potrivită.
Odată golit, se înlătură complet capacul portmagnet. Se scoate protecția de pe magnet, astfel sunt îndepărtate cu ușurință particulele feroase. Spălați cu apă din abundență pentru înlăturarea tuturor impurităților.
CARACTERISTICI DE FABRICAÈšIE
- Corp port-cartuș: Poliamidă PA66 + 30% FV
- Capac port-magnet: Poliamidă PA66 + 30% FV
- Cartuș filtrant: AISI 304
- Etanșări hidraulice: EPDM PEROX
- Magnet: Neodimiu REN35 B = 11.000 Gauss
B (Tmax) / B (Tamb)* < 1% (unde Tmax = 130°C, Tamb = 21°C)
Conform normelor IEC 60404-5 & ASTM A977
- Corp robinet cu bilă: Alamă
- Racord semiolandez: Alamă
CARATERISTICI TEHNICE
- Fluid compatibil: Apă, apă + glicol
- Presiune max. de lucru: 3 Bar
- Temperatură de lucru: 0÷90°C
- Grad de filtrare: 800 μm
- Zgomot indus (conform EN13443 si UNI 3822)
Zgomotul indus de MG1 în țevi este egal cu 0 dB(A).
Conform specificațiilor EN 13443, MG1 se încadrează în I grup, la comun cu toate produsele cu zgomot < 20 dB(A).