Panouri solare – sistem ecologic de încălzire a locuinței

incalzire prin panouri solare

În zilele noastre, confortul locuințelor este absolut necesar. Odată ce schimbările climatice devin mai dure și imprevizibile suntem în căutarea unor sisteme performante, caracterizate de eficiență energetică sporită.

Panourile solare – o modalitate ecologică și eficientă de a încălzi locuința 

incalzire cu ajutorul panourilor solare
Sursa: Pixabay.com

Panourile solare reprezintă una dintre cele mai eficiente variante de producere a energiei electrice, fiind soluția actuală privind sursele regenerabile. Obținerea căldurii și a apei calde la un cost mai redus este o direcție prioritară pentru români, mai ales în contextul pandemiei.

În vederea achiziționării unor sisteme de încălzire performante, Aleroma pune la dispoziție numeroase modele de panouri solare, potrivite necesităților acestora.

Energia solară este acea formă de energie electromagnetică a cărei sursă este soarele. Din acest motiv, este considerată o energie durabilă și eco-friendly. Această variantă de energie este una cu numeroase beneficii în ceea ce privește diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cele două modalități principale de valorificare a energiei solare sunt:

  • Generarea de energie electrică;
  • Încălzirea în mod natural a apei.

Avantajele utilizării energiei solare pentru imobilele rezidențiale

panourile solare diminueaza factura de energie electrică
Sursa: Pixabay.com

Printre cele mai importante avantaje privind folosirea energiei solare ca sursă principală pentru imobilele rezidențiale menționăm:

  • Reducerea considerabilă a facturii de energie electrică, cu până la 60% sau chiar mai mult;
  • Un sistem de panouri solare instalat crește valoarea unei locuințe, dacă aceasta în viitor va fi la vânzare;
  • Energia solară rezidențială pune capăt creșterilor aberante ale facturilor la electricitate și gaz;
  • Producerea energiei solare nu determină zgomote din punct de vedere fonic; 
  • Un sistem de panouri solare se poate instala rapid și sigur  de către o echipă de specialiști în domeniu.

Rentabilitatea unui sistem de încălzire cu panouri solare

este rentabil un sistem de incalzire bazat pe panouri solare
Sursa: Pixabay.com

Creșterea constantă a tarifelor pentru încălzirea pe bază de gaz, curent electric sau combustibili solizi (lemn, cărbune, paleți) conduce la căutarea unor metode alternative de încălzire a unei locuințe.

Una dintre sursele puternice și inepuizabile este Soarele, astrul zilei care furnizează o cantitate generoasă de energie gratuită. Cel mai important parametru al energiei solare este valoarea anuală a insolației. Se referă la cantitatea de energie solară, ce cade pe o unitate de suprafață dată într-un anumit timp. 

Astfel, pentru calcularea eficienței unui sistem de încălzire pe baza energiei solare este obligatoriu să luăm în considerare gradul de intensitate a radiației solare necesară în zona vizată.

Proiectele moderne de captare a energiei solare permit obținerea acesteia și în cele mai dificile condiții meteo. În plus, energia solară este gratuită. De aceea, este tot mai aleasă de utilizatori. 

Totodată, se întâmpină dificultăți privind achitarea facturilor la electricitate și gaz, pentru care este necesară o analiză privind beneficiile oferite de încălzirea clasică vs cea ecologică, bazată pe energia solară.

Dacă se optează pentru a doua variantă, vor exista diferențe simțitoare privind eficiența energetică și bugetul alocat cheltuielilor de întreținere.

Pentru regiunile unde condițiile meteo permit obținerea unui număr suficient de kilowați pentru încălzire, specialiștii recomandă această opțiune.

Cum se produce energia solară pentru o locuință?

energia solara se obtine cu ajutorul panourilor solare
Sursa: Freepik.com

Energia solară obținută folosind panourile solare pornește de la instalarea acestora pe acoperișul casei sau pe niște suporturi speciale. Practic, prin intermediul acestor panouri solare, este generată energie electrică.

Aceasta este condusă la invertorul solar, care schimbă curentul electric produs, de la cel continuu la cel alternativ. Transformarea are loc pentru a asigura compatibilitatea cu tipul de curent al reședinței. Apoi este gata de utilizare pentru aparatele de uz casnic și orice alte tipuri de echipamente.

Încălzirea prin panouri solare într-o locuință oferă numeroase oportunități suplimentare. Această variantă are un avantaj semnificativ: curentul electric generat de panourile solare poate fi utilizat atât pentru încălzirea casei, cât și pentru alimentarea altor dispozitive.

Cât costă un sistem de încălzire cu panouri solare?

costul unui sistem de incalzire ecologic depinde de mai multi factori
Sursa: Pixabay.com

Prețurile pentru un sistem de încălzire bazat pe energia solară variază în funcție de anumiți factori. Printre aceștia, enumerăm:

  • înălțimea locuinței influențează prețul, din cauza riscurilor generate de instalație;
  • tipul de țiglă sau acoperiș influențează prețul energiei solare din cauza dificultății de instalare și/sau a tipului de structură necesară pentru fixare;
  • calitatea panoului solar și a invertorului influențează costul privind energia solară rezidențială.

Întreținerea sistemului de energie solară 

sistemul de incalzire cu panouri solare dureaza pana la 15 ani
Sursa: Pixabay.com

Întreținerea sistemului de energie solară este minimă. Per ansamblu, sistemul solar instalat este conceput pentru a dura 10 – 15 ani, ba chiar și mai mult, dacă este menținută îngrijirea corespunzătoare a lor. 

Numeroase persoane interesate de achiziționarea panourilor solare pentru sistemul de încălzire al casei se întreabă de rezistența acestora la fenomene climatice extreme (cum este grindina). Răspunsul este unul sigur: panourile solare sunt realizate din materiale securizate, ce prezintă o rezistență maximă și de durată împotriva factorilor de mediu.

Panourile solare necesită o curățare minimă cu apă la fiecare 6 luni (în situația în care zona prezintă un nivel de poluare ridicat și condiții de ploaie minime). Pentru invertorul solar, va fi necesar să se înlocuiască unele piese după 5 sau 10 ani de funcționare.

Riscurile privind instalarea sistemul de încălzire bazat pe energie solară sunt minime și, în mare măsură, aceleași cu cele ale instalării sistemului electric. Dacă sunt alese cu grijă toate componentele sistemului și instalate de către specialiștii în domeniu, cu siguranță nu vor exista niciun fel de problemă.

Concluzii

Sistemele de încălzire bazate pe energie solară au devenit o investiție ce privește atât conservarea energiei neregenerabilă, cât și ocrotirea mediului înconjurător.

Încălzirea prin intermediul panourilor solare reprezintă una dintre soluțiile eficiente actuale privind eficiența energetică și confortul locuinței tale. Totodată, cu ajutorul lor se poate obține într-o manieră sigură independența energetică.

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *