Puffer – ce reprezintă și care sunt avantajele sale?

puffer

Un puffer reprezintă un rezervor în care este depozitat agentul termic. Acesta prezintă rolul de a eficientiza sistemul de încălzire, contribuind astfel la obținerea confortului termic dorit.

La momentul actual, tot mai mulți oameni ajung să apeleze la o sursă de încălzire proprie pentru a păstra o temperatură optimă în locuință. Totuși, pe lângă aceasta, este foarte util un anumit tip de echipament care îmbunătățește, vizibil, randamentul întregului proces de încălzire.

Ce este un puffer și cum funcționează?

Termenul își are originile în expresia „buffer tank for heating”. Așadar, prin puffer se face referire la un rezervor, sub forma unui boiler, ce poate depozita, pe o perioadă medie/lungă de timp, agentul termic utilizat (apa). El este compatibil cu majoritatea surselor de căldură regăsite într-un domiciliu: centrale, pompe cu combustibil sau panouri cu încălzire solară. 

Mai pe înțelesul tuturor, un astfel de rezervor este utilizat pentru a se obține căldură oricând este nevoie, cât și pentru a facilita o funcționare uniformă a întregului sistem. El joacă rolul de intermediar între sursa de căldură și echipamentul de încălzire aferent (calorifere sau sistemul de încălzire prin pardoseală). 

Important de menționat este ca la alegerea lui, proprietarii de locuințe să fie atenți la dimensionarea corectă a acestuia. În caz contrar, acest lucru va genera efecte negative asupra modului de funcționare al sistemului de încălzire.

Există mai multe tipuri de puffere, fiecare putând fi utilizat în funcție de anumite criterii:

În funcție de izolație

Izolația exterioară joacă un rol cheie pentru un astfel de rezervor. Un nivel avansat de izolație implică: 

  • menținerea agentului termic la temperaturi optime pentru o perioadă mai lungă de timp;
  • o rapiditate mai mare în ceea ce privește procesul de încălzire a apei;
  • un consum redus de energie.

În funcție de atribuții

Mai există un tip de puffer cunoscut sub denumirea de „tank în tank”. Acesta este conceput din două rezervoare combinate. Unul va fi responsabil pentru stocarea apei calde, iar celălalt va acționa ca boiler pentru ACM (apă caldă menajeră). Astfel de puffere se află la mare căutare datorită accesibilității de care dau dovadă. Ele sunt ușor de instalat și de asemenea, ajută la economisirea de spațiu.

În funcție de numărul de serpentine prezente

  • Puffer fara serpentina: este destinat, în special, centralelor alimentate cu combustibil solid (lemne sau peleti);
  • Puffer cu o serpentina: se folosește pentru locuințele ce au în dotare doar o singură sursă de căldură. Poate fi vorba de o centrală bazată pe combustibil gazos sau solid, un panou solar, o pompă etc.;
  • Puffer cu 2 serpentine: își găsește utilitate în cazul locuințelor ce dețin două surse de căldură externe, acestea putând fi funcționale în același timp. 

Ce avantaje aduce un puffer pe termen lung?

În urma studiilor realizate, s-au observat numeroase beneficii clare aduse de un puffer. Se constată un nivel înalt de satisfacție al persoanelor care dețin un astfel de dispozitiv în locuință.

Totuși, cel mai probabil vei dori să cunoști concret care sunt aceste avantaje. Din acest motiv, în rândurile următoare au fost selectate principalele beneficii pe care un puffer le poate furniza într-o locuință.

Creșterea considerabilă a randamentului întregului proces de încălzire

Reprezintă principalul obiectiv ce a fost luat în considerare în momentul conceperii designului acestor echipamente. După cum se va putea observa, acest target a fost atins cu succes.

Conform precizărilor, un rezervor de acumulare va putea stoca agent termic pe o perioadă medie/lungă de timp. Astfel, procesul de încălzire se va derula fără să se apeleze constant la sursa de căldură. 

Cantitatea de combustibil consumat va fi optimizată și adaptată conform gradului de necesitate. Acest fapt va conduce la dispariția unui surplus irosit în mod repetat, aspect ce va fi resimțit pe termen lung. 

Minimizarea costurilor lunare

Indiferent de tipul de sursă de căldură utilizat, pufferul va reprezenta întotdeauna o investiție foarte bună. Cantitatea de combustibil utilizat va scădea considerabil, ceea ce va determina o diminuare semnificativă a costurilor de încălzire.

Furnizarea unui nivel înalt de durabilitate pentru toate echipamentele folosite în procesul de încălzire

Deoarece sursele de încălzire nu vor mai trebui să fie pornite în ritmul constant de dinainte, implicit, durata acestora de viață va ajunge să crească considerabil. Un proces de pornire-oprire repetat prezintă efecte negative, pentru o astfel de aparatură. De asemenea, în cazul surselor de căldură bazate pe combustibili solizi, depunerile acestora nu vor mai fi atât de accentuate.

Oferirea unui nivel superior de confort și ușurință în utilizare

Includerea unui astfel de dispozitiv în procesul de încălzire exclude necesitatea de a întreține în permanență sursa de căldură. Cu alte cuvinte, putem spune că există o eficientizare a modului de funcționare a sistemului.

Concluzii

Beneficiind de un astfel de rezervor de acumulare, acest lucru va oferi numeroase beneficii proprietarului în ceea ce privește confortul termic al locuinței și costurile alocate încălzirii ei.

Astfel, dacă ești în căutarea unui puffer performant, Aleroma îți pune la dispoziție numeroase modele potrivite tuturor necesităților și dorințelor tale.

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *