Amenajarea unei băi este un proces complex, iar alegerea de baterii de baie este unul dintre activitățile în care poți întâmpina dificultăți.
Acest proces de amenajare presupune alegerea atentă a tuturor elementelor, astfel încât acestea să fie rezistente în timp și să asigure armonie din punct de vedere estetic. Astfel, inclusiv obiectele sanitare trebuie să fie alese în funcție de aceste criterii. În această categorie, se află și bateriile (bateria pentru lavoar, bateria de duș).
Bateriile sanitare sunt elemente care vor fi utilizate intens și, din acest considerent, trebuie să fie alese cu grijă, astfel încât să nu necesite înlocuire mai repede decât ar trebui. De aceea, cei mai mulți dintre cei care își renovează baia preferă să aleagă din prima obiecte sanitare rezistente.
O baterie de slabă calitate nu rezistă la utilizările frecvente, iar unele dintre ele prezintă rigiditate în utilizare. În rândurile următoare, vor fi prezentate aspectele care trebuie urmărite în momentul în care alegi cele mai bune baterii baie.
Calitate și material
În mod cert, calitatea ocupă prima poziție în lista criteriilor de alegere a unei baterii sanitare. De regulă, calitatea poate fi verificată prin mai multe metode, una dintre acestea fiind greutatea. Bateriile care sunt mai grele tind să fie mai rezistente, fără a prezenta riscul de a se sparge.
Cartușul ceramic este un alt indicator al calității bateriei de baie, fie că e vorba de o baterie pentru cadă/duș sau o baterie pentru lavoar.
Calitatea este influențată, în mod direct, de materialul de fabricare. Există mai multe tipuri de baterii baie, în funcție de material, însă cele mai frecvente sunt cele din alamă sanitară și inox. Printre caracteristicile cele mai apreciate ale bateriilor din alamă sanitară se numără:
- rezistența la coroziune;
- versatilitatea;
- efectul antimicrobian (cuprul are calități bacteriostatice).
Din perspectiva designului, acestea se integrează ușor indiferent de stilul de amenajare a băii. De exemplu, bateria lavoar FERRO Werona din alamă cromată este o alegere potrivită pentru majoritatea băilor, deoarece are o estetică subtilă și se potrivește cu orice culoare.
În ceea ce privește inoxul sau oțelul inoxidabil, aceste baterii prezintă, în egală măsură:
- rezistență la coroziune și temperaturi ridicate;
- posibilitatea de a fi întreținute ușor.
Datorită rezistenței crescute la coroziune, inoxul este un material utilizat cu precădere în industria alimentară.c
Opțiune de comandă (monocomandă sau dublă comandă)
În alegerea unui model de baterie pentru baie, se acordă atenție inclusiv tipului de comandă. Bateriile sanitare pot fi cu monocomandă sau cu dublă comandă.
În ceea ce privește categoria de baterii baie cu monocomandă, acționarea se realizează cu un singur mâner, ceea ce sporește confortul și oferă un plus și din punct de vedere al designului. În schimb, categoria de baterii baie cu comandă dublă implică acționarea a doi robineți diferiți pentru a regla temperatura apei.
Diferența principală dintre cele două modele de baterii o constituie modul în care se realizează combinația dintre apa rece și apa caldă, precum și modul de operare. În prezent, cele mai multe persoane aleg bateriile cu monocomandă. Acestea sunt ușor de utilizat și au un indicator colorat, astfel încât reglarea temperaturii apei să fie intuitivă (roșu pentru apa caldă și albastru pentru apa rece). Pe de altă parte, la bateriile sanitare cu dublă comandă se folosesc doi robineți, iar reglarea temperaturii nu se face la fel de rapid ca în cazul bateriilor cu monocomandă.
Montajul bateriei sanitare
Tipul de montaj la baterii baie poate să reprezinte un criteriu important, deoarece influențează atât confortul în utilizare, cât și designul. Adesea, sunt folosite baterii baie cu montaj pe lavoar sau pe cadă. Un alt model este cel cu montaj în perete, în această categorie intrând și FERRO ZICCO BLACK, baterie pentru cadă cu montare în perete. Pentru un plus de modernitate și eleganță, se poate alege o baterie de baie încastrată, care se remarcă prin caracteristicile funcționale și estetice.
Tipul de cartuș
Inclusiv tipul de cartuș determină calitatea bateriei. Materialul cartușului este responsabil de controlul debitului de apă, existând două tipuri:
- cartuș ceramic;
- cartuș de teflon.
Dintre cele două, cartușul ceramic este cel recomandat, deoarece acest material este rezistent la zgârieturile făcute de impurități și este mult mai silențios. Spre deosebire de cartușul sau pastila de teflon, cartușul ceramic rezistă mai bine la temperaturi înalte și la utilizările frecvente. În acest fel, bateria sanitară poate fi considerată o investiție pe termen lung.
Finisajele
Nu în ultimul rând, finisajele bateriei pot fi un alt criteriu de alegere. Deși caracteristicile funcționale trebuie să primeze, nici designul bateriei sanitare nu este de neglijat. Fie că e vorba de bateria pentru lavoar sau cadă/duș, se poate alege între mai multe modele:
- finisaj mat;
- finisaj lucios, de culoare neagră, culoare argintie etc.
Acestea trebuie să fie integrate astfel încât să completeze armonios designul băii și să asigure liniaritate între elemente. Așadar, alegerea unor baterii baie poate fi simplificată atâta vreme cât se urmăresc simultan detalii de ordin tehnic și estetic. Dacă te afli în căutarea unor baterii baie, descoperă gama variată de modele pe site-ul Aleroma.