Termostat ambient – Tipuri și avantaje

termostat ambient

Soluțiile moderne pentru încălzirea locuinței permit reglarea temperaturii după nevoile și dorințele proprietarilor acestora, iar acest lucru este posibil prin intermediul unui termostat ambient. În funcție de tipul de sistem de încălzire și de termostatul folosit, acesta permite alegerea temperaturii ambientale fie în întreaga locuință, fie în doar în anumite încăperi.  

În privința termostatul ambiental, acesta este conectat la o centrală termică, fiind disponibil într-o gamă variată de tipuri și modele. 

Ce este și cum funcționează un termostat ambient? 

Sursa: Freepik.com

Termostatul ambiental este un dispozitiv, mecanic sau electronic, conectat la sistemul central de încălzire a locuinței. Acesta permite reglarea temperaturii în interiorul locuinței. El poate fi conectat fie prin intermediul unui fir electric, fie printr-o componentă fixă, este montata la sursa de încălzire. 

Astfel, prin componenta mobilă – emițătorul – poate fi aleasă temperatura dorită în cameră sau casă. Iar receptorul controlează modul de funcționare al centralei. În acest fel centrala funcționează numai până se atinge temperatura dorită, după care se oprește și nu mai consumă combustibil. 

Când termostatul înregistrează scăderea temperaturii sub valoarea setată, acesta transmite receptorului informația că este nevoie ca o nouă pornire. Acesta din urmă fiind cel care impune modul de funcționare al centralei. 

Datorită acestui dispozitiv poate fi menținută o temperatură constantă în interiorul casei. Termostatul contribuie astfel la o economie în ceea ce privește consumul de combustibil. 

Tipuri de termostat ambient

Evoluția tehnologiei și-a pus amprenta și asupra sistemelor de încălzire a locuințelor și, mai ales, asupra accesoriilor acestora, cum este și cazul termostatului ambiental. Tocmai de aceea, în prezent, pe piață există numeroase tipuri și modele de termostat ambient.

Pentru început, acestea pot fi împărțite în două mari categorii, termostat ambiental cu fir sau wireless. De asemenea, acestea mai pot fi și mecanice sau electronice, programabile sau neprogramabile, cu afișaj electronic sau inteligente. 

Principalele tipuri de termostat ambiental pe care oamenii le pot alege sunt: 

Termostat ambiental electromecanic

Acest tip de termostat ambiental este cel mai ieftin de pe piață, fiind totodată foarte simplu de folosit. Prin simpla rotire a unui buton, oamenii pot alege temperatura dorită sau chiar să pornească și să oprească termostatul. 

Principalul dezavantaj al acestuia este că nu va putea controla foarte eficient centrala termică, aceasta funcționând chiar și când nu este necesar. 

Termostat ambiental electronic 

Termostatul electronic este mai performant, acesta prezentând mai multe funcții printre care:

  • de la setarea temperaturii dorite;
  • programarea acestora pentru a porni centrala;
  • posibilitatea de a seta intervalul orar în care să funcționeze. 

Astfel centrala nu va mai funcționa în momentele în care temperatura este cea optimă, iar consumul acesteia poate fi controlat. 

Aceste termostate pot fi atât cu fir, cât și wireless, iar prețul este unul accesibil, motiv pentru care sunt unele dintre cele mai populare din domeniu. 

Termostat ambient inteligent 

termostat ambient
Sursa: Freepik.com

Un tip de termostat relativ nou pe piață este cel smart. Implementarea de soluții smart în locuință a luat amploare, datorită influenței puternice pe care o are internetul în viața oamenilor moderni și a posibilității de control de la distanță. Acest lucru a dus la dezvoltarea unor astfel de dispozitive pentru a permite setarea temperaturii ambientale dorite de la distanță. 

Termostatul smart folosește radiofrecvența pentru a putea controla centrala termică, acesta fiind conectat la rețeaua de internet de acasă. Astfel, oamenii pot porni și opri centrala în orice moment își doresc, de la distanță. Dar pot de asemenea să seteze temperatura astfel încât în momentul în care ajung acasă, temperatura să fie cea dorită. 

Deși cel mai folosit tip de termostat ambiental este cel electronic, termostatul inteligent câștigă tot mai mult teren în ceea ce privește interesul românilor pentru acest gen de dispozitive. Acest lucru se datorează, în principal, creșterii numărului de case smart din țară – ce se menține pe un trend ascendent – și libertății pe care o oferă în utilizare.

Termostat ambient – Ce avantaje oferă acest dispozitiv?

Sursa: Freepik.com

Confortul reprezintă unul dintre obiectivele oamenilor din ziua de astăzi, motiv pentru care aceștia au nevoie de soluții eficiente pentru orice aspect din viața lor. 

Totuși, confortul este esențial în propria locuință. Pentru obținerea acestuia este necesar atât alegerea unui stil de amenajare care să-i facă să se simtă astfel, cât și crearea ambianței potrivite.

Toate acestea au dus la creșterea popularității termostatului ambiental. În plus, acesta oferă numeroase avantaje demne de luat în considerare, printre cele mai importante fiind: 

  • obținerea temperaturii dorite – fiecare individ este unic, la fel sunt și preferințele acestora. Când vine vorba despre temperatura din casă, cu ajutorul termostatului ambiental, aceștia își pot seta, foarte simplu și rapid, temperatura dorită;
  • economie de combustibil – indiferent dacă funcționează pe gaz sau este electrică, o centrală termică la care este conectat un termostat va consuma mai puțin. Aceasta funcționează numai când temperatura ambientală scade sub valoarea setată. Odată atinsă această temperatură, centrala se oprește și nu mai înregistrează niciun consum; 
  • setarea temperaturii de la distanță – de asemenea, posibilitatea pe care o oferă termostatul smart, de a controla de la distanță centrala termică și de a seta temperatura dorită, este un alt avantaj important;
  • posibilitatea de programare – indiferent dacă își doresc să aibă o anumită temperatură pe timpul zilei și alta pe timpul nopții, ori în anumite intervale orare, oamenii pot face acest lucru prin intermediul unui termostat ambiental; 
  • îmbunătățirea climatului casei – posibilitatea de a controla temperatura ambientală contribuie la îmbunătățirea confortului și climatului din locuință;
  • se elimină excesul de umiditate – cu ajutorul termostatului, oamenii pot elimina umiditatea din casă, cauzată de condensul care apare în urma schimbărilor de temperatură, prin menținerea unui interval termic constant. 

Concluzii

Cu o investiție mică (sau medie, în cazul unui termostat inteligent), oamenii se pot bucura de un confort termic optim, în orice moment al zilei sau anului. 

În funcție de locuință și de nevoia de confort termic al familiei vei putea alege termostatul potrivit. Prin urmare, dacă te afli în căutarea unui termostat ambient performant, Aleroma îți pune la dispoziție multiple variante, ce răspund cu succes necesităților și așteptărilor tale.

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *