Ce variante de incalzire electrica poți alege?

optiune de incalzire electrica

În lipsa accesului la alte tipuri de combustibil, sistemele de incalzire electrica reprezintă unica soluție pentru un confort termic potrivit.

Confortul este unul dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le îndeplinească o locuință. Iar asigurarea unei temperaturi optime are un rol foarte important în atingerea acestui confort. De aceea, oamenii trebuie să găsească cea mai bună soluție de încălzire a locuinței lor.

Pe piață, există o varietate foarte mare de soluții de încălzire a locuinței, care utilizează diferite tipuri de combustibil. Una dintre soluțiile ecologice termice constă în sistemele de incalzire electrica, opțiune la care apelează tot mai mulți oameni.

De ce să alegi o soluție de incalzire electrica?

Sursa: Freepik.com

Deși cele mai populare soluții de încălzire sunt cele pe gaze naturale sau lemne, cele electrice încep să câștige tot mai mult teren. Asta deoarece soluțiile moderne au beneficiat de eficientizare privind consumul de energie electrică.

În plus, soluțiile de încălzire electrică sunt eco-friendly, cantitatea de emisii de dioxid de carbon fiind minime, aproape de 0. Astfel, oamenii pot contribui în mod activ la măsurile de protejare a mediului.

Oamenii pot alege o soluție de încălzire electrică pentru locuința lor deoarece:

  • sunt ușor de întreținut;
  • costurile de instalare sunt mai mici decât în cazul altor variante de încălzire. 

Ce soluții de încălzire electrică există? 

Domeniul instalațiilor termice este unul foarte dezvoltat. În prezent, oamenii pot alege dintr-o varietate foarte mare de soluții electrice pentru încălzirea locuinței. 

Este necesar însă ca aceștia să țină cont de anumite aspecte, înainte de a face alegerea, cum ar fi:

  • suprafața care urmează să fie încălzită;
  • gradul de izolare termică a locuinței;
  • caracteristicile climei din zona în care este amplasată locuința. 

Pe baza acestor informații și în funcție de preferințe și bugetul disponibil, oamenii pot alege una dintre următoarele variante: 

1.Centrala termică electrică 

Poza Centrala termica electrica Bosch Tronic Heat 3500 4 kW

Centralele termice sunt cele mai folosite variante de încălzire a locuinței, adesea fiind alese cele pe gaze. Totuși, există și centrale termice electrice. Ele sunt foarte eficiente deoarece randamentul acestora este unul dintre cel mai mare din domeniu, de aproximativ 99%. 

În plus, avantajele pe care acest tip de centrală le oferă sunt destul de multe și importante, cum ar fi:

  • faptul că pot folosi energie obținută din surse regenerabile;
  • presupune costuri mici de instalare și o întreținere ușoară;
  • este potrivită pentru orice tip de locuință.

Acestea sunt motivele pentru care oamenii pot alege o centrală electrică pentru a-și încălzi locuința. 

Singurul dezavantaj poate fi considerat prețul energiei electrice, care poate conduce la costuri mai mari pentru încălzire. 

2.Incalzire electrica în pardoseală 

Sursa: Freepik.com

O altă soluție electrică pentru încălzirea locuinței este cea instalată în pardoseală. Aceasta capătă o popularitate tot mai mare în rândul proprietarilor de locuințe. Este o soluție eficientă și accesibilă. De avantajele ei se bucură întreaga familie, mai ales cei mai mici membri care se pot juca pe podea nestingheriți. 

Și în această situație, randamentul termic este foarte bun, de până la 100%. Principiul de funcționare al agentului termic permite distribuirea căldurii de jos în sus, astfel încât pierderile sunt minime. 

Această soluție se poate obține printr-un sistem de cabluri și covorașe electrice montate sub pardoseală. În acest caz, costurile de instalare pot fi mai mari la o locuință mai vechi. Totuși, aceste costuri pot fi amortizate destul de rapid, datorită eficienței pe care încălzirea în pardoseală o are. 

3.Convector electric

Poza Convector electric ATLANTIC BONJOUR ERP 500 W

O soluție electrică de încălzire foarte versatilă și potrivită locuințelor de dimensiuni medii, cum sunt apartamentele, este convectorul electric. Acesta este o variantă ecologică și totodată ieftină. Ea permite încălzirea și recircularea aerului dintr-o încăpere, fără a se încălzi la exterior. Totodată, este foarte potrivită pentru familiile cu copii mici. 

Dezavantajul este că puterea acestuia de a degaja aer cald este mică, astfel că gurile acestuia nu trebuie astupate. În plus, pentru a face față unei încăperi mai mari, este necesar să fie ales un convector cu putere mare. Totuși, aceasta trebuie să fie reglabilă. În acest fel, se obține:

  • un control mai eficient asupra temperaturii dorite;
  • implicit, un control asupra consumului de energie electrică a acestuia. 

Există următoarele modele de astfel de convectoare:

  • cu termostat digital;
  • care pot fi montate pe perete;
  • care sunt prevăzute cu roți, pentru a putea fi mutate dintr-o cameră în alta. 

Tocmai de aceea sunt considerate a fi și versatile. 

4.Panouri radiante cu infraroșu 

Poza Panou radiant cu infrarosu DELEX IRX 2500. Poza 4375

Una dintre cele mai noi și performante soluții de încălzire electrică se referă la panourile radiante cu infraroșu. Cele mai multe dintre acestea au un aspect futurist, fiind destul de ușor de integrat în amenajarea unei locuințe moderne. 

Radiațiile cu infraroșu permit încălzirea obiectelor din apropiere, pereților, tavanului sau persoanelor, fără a încălzi aerul. Cu toate acestea, avantajele pe care acestea le au nu sunt de neglijat:

  • costurile de achiziție, montare și întreținere sunt reduse;
  • sunt ecologice;
  • nu prezintă risc de incendiu;
  • sunt totodată benefice pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de turmalină. Acesta e un minereu natural care stimulează circulația și combate simptomele specifice afecțiunilor respiratorii. 

Totuși, acestea nu sunt foarte potrivite ca sursă unică de încălzire a unei locuințe. Mai ales în zonele cu temperaturi mici, încăperile se răcesc rapid după oprire. Acest lucru determină costuri destul de ridicate pentru menținerea unei temperaturi optime și constante în încăpere. 

În concluzie, cei care doresc să își construiască și amenajeze o locuință cât mai eco-friendly pot opta pentru încălzirea electrică. Datorită diversității mari de soluții, vei găsi ușor o variantă potrivită nevoilor, bugetului și preferințelor tale. 

Descoperă pe site-ul www.aleroma.ro , soluția potrivită de încălzire pentru locuința ta, la cele mai avantajoase prețuri.

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *