Tipul de calorifere ales pentru încăperile din locuința ta trebuie să țină cont de temperatura pe care dorești să o ai. Temperatura optimă este unul dintre criteriile esențiale care contribuie la obținerea confortului necesar într-o locuință. De aceea, când vine vorba de anotimpul rece, sursele de încălzire a locuinței sunt elemente cele mai importante la care oamenii trebuie să acorde atenție.
Una dintre cele mai populare soluții de încălzit locuința este centrala termică, aceasta folosind diferite tipuri de combustibil pentru a funcționa (de la peleți și lemne până la gaze și curent electric). Un astfel de sistem de încălzire cuprinde și calorifere, care au rolul de a distribui agentul termic produs de centrală în întreaga locuință.
Prin urmare, acestea sunt la fel de importante ca centrala, motiv pentru care alegerea caloriferelor potrivite locuinței reprezintă, uneori, o provocare pentru proprietari.
Care sunt criteriile la care trebuie să acorzi atenție atunci când alegi caloriferele?
Cei care sunt pe cale să-și schimbe sau modifice rețeaua de încălzire sau cei care urmează să își schimbe caloriferele sunt în căutarea celor mai bune soluții. Printre altele, aceștia vor dori să găsească cele mai potrivite calorifere pentru locuința lor.
De aceea, criteriile pe care aceste elemente de încălzire ar trebui să le îndeplinească sunt următoarele:
- costul – bugetul alocat pentru sistemul de încălzire sau numai pentru calorifere trebuie să fie în concordanță cu realitatea din piață. Din fericire, există o mulțime de tipuri și modele de calorifere, care au prețuri potrivite pentru orice buget;
- tipul de centrală – de asemenea, caloriferele trebuie să se potrivească și cu tipul de centrală, în funcție de combustibilul pe care ea îl utilizează pentru a funcționa;
- puterea – un aspect de care trebuie să se țină cont la alegerea unor calorifere pentru locuință se referă și la puterea acestora de a distribui căldura. Ea trebuie să fie direct proporțională cu dimensiunea încăperilor în care acele calorifere vor fi montate;
- durata de viață a caloriferelor și modul lor de mentenanță – este de preferat să se aleagă calorifere rezistente și durabile, care să fie ușor de întreținut.
Totuși, unele dintre cele mai importante criterii ale caloriferelor sunt dimensiunea, materialul și puterea de încălzire.
În prezent, pe piață, există calorifere realizate din diferite materiale – din fontă, oțel sau aluminiu. Astfel, în funcție de materialul din care sunt realizate, diferă și caracteristicile acestora, precum și prețul. Ținând cont de bugetul disponibil și de cât de repede își doresc să se încălzească radiatoarele sau cât de mult să își mențină căldura, oamenii au multe posibilități din care pot alege.
În ceea ce privește dimensiunea și puterea de încălzire, trebuie să ții cont de camera în care respectivele calorifere vor fi instalate. Cu cât spațiul din cameră este mai mare, cu atât puterea și dimensiunea caloriferului trebuie să fie mai mare.
Care sunt principalele tipuri de calorifere și atuurile lor?
Oamenii utilizează calorifere pentru distribuirea căldurii în casă. Căldura este produsă atât de o centrală individuală, cât și de sistemul public de termoficare. Prin urmare, este chiar necesar ca oamenii să își verifice și, dacă este cazul, să își schimbe caloriferele din locuință în cazul în care acestea nu funcționează la parametrii lor normali.
În funcție de nevoi și preferințe, aceștia pot alege dintre cele trei tipuri principale de calorifere, care sunt disponibile sub mai multe dimensiuni și modele, astfel încât nici aspectul estetic să nu fie neglijat.
Caloriferele din fontă au un deficit în ceea ce privește aspectul estetic. Însă din punct de vedere al eficienței și puterii de încălzire, acestea sunt unele dintre cele mai performante. De asemenea, aceste calorifere au o durată de viață îndelungată. Dar prețul și greutatea lor sunt criterii luate în considerare în momentul alegerii celor mai potrivite calorifere pentru locuință.
Caloriferele din oțel sunt foarte recomandate centralelor de apartament, acestea încălzindu-se rapid și menținând căldura mai mult timp. Astfel, ele pot distribui căldura în locuință destul de eficient. În plus, sunt cele mai ieftine calorifere, aflându-se printre preferatele oamenilor.
Totuși, este de menționat că durata de viață a unor astfel de calorifere este destul de mică (5-20 ani). Totodată, ele necesită o întreținere mai atentă, fiind necesar ca apa care circulă prin această instalație să fie tratată. Se recomandă ca acestea să fie instalate împreună cu un robinet termostatic, pentru a obține temperatura și confortul dorite.
În ceea ce privește caloriferele din aluminiu, ele sunt cele mai populare. Oamenii optează pentru această variantă datorită raportului calitate-preț. Deși prețurile sunt ceva mai mari, caloriferele din aluminiu au o durată de viață mai mare și se încălzesc rapid.
Dezavantajul caloriferelor din aluminiu este că nu mențin căldura, fiind necesară pornirea frecventă a centralei. Totodată, sunt sensibile la șocuri, iar pentru un bun randament trebuie să fie aerisite periodic.
Un alt motiv pentru care aceste calorifere sunt preferate se referă la varietatea de modele care este disponibilă pe piață. Caloriferele din aluminiu se remarcă printr-un design modern, adaptat oricăror încăperi ale unei locuințe.
Cum alegi cele mai potrivite calorifere pentru locuința ta?
Chiar și rolul pe care îl are fiecare cameră a locuinței este important în alegerea caloriferelor. Principalul motiv constă în faptul că oamenii doresc să le asorteze stilului de amenajare interioară.
De exemplu, pentru baie, cele mai frecvente modele de calorifere sunt cele de tip port-prosop. În schimb, în bucătărie, sunt potrivite mai degrabă caloriferele verticale. De asemenea, este necesară montarea unui termostat, deoarece în timpul preparării mâncării se încălzește și mai mult încăperea.
Pentru dormitor este necesar să se aleagă calorifere performante, care să poată asigura confortul necesar odihnei. În living, oamenii pot alege calorifere cu un design deosebit. Se urmărește atât îndeplinirea exigențelor estetice ale camerei respective, cât și performanțelor tehnice (capacitatea de a încălzi eficient întreaga suprafață).
În concluzie, tipurile de calorifere potrivite fiecărei locuințe diferă, alegerea acestora realizându-se în funcție de mai multe criterii. Totuși, oamenii nu trebuie să facă rabat de la calitate. Din acest motiv, descoperă modelele de calorifere puse la dispoziție de Aleroma, care pot îndeplini orice nevoie sau preferință.