Cât costă și când se face revizia la centrala termică?

Revizie centrala termica – Activitate necesară a fi efectuată pentru buna funcționare a centralei, asigurând siguranța și confortul termic în locuință.

Centrala poate fi alimentată cu diferite tipuri de carburant, de la lemne si gaze naturale, până la peleți și chiar curent electric. 

Ținând cont că o centrală termică funcționează numeroase ore în timpul anului, este de la sine înțeles că piesele ei se pot uza, ajungând să genereze defecțiuni. Ca o consecință a acestui fapt, consumul crește și implicit va determina un cost mai ridicat la încălzire. Având în vedere aceste considerente, se înțelege necesitatea realizării unei revizii a centralei termice, cel putin o dată pe an. Astfel, proprietarii locuințelor vor avea certitudinea unei funcționalități eficiente a centralei termice în sezonul rece.

Revizie centrala termica – Ce implică aceasta?  

Utilizarea și întreținerea corectă a unei centrale termice asigură nu numai o viață îndelungată a acesteia. Ea garantează și funcționarea în condiții de siguranță și în cei mai buni parametri pentru mai mult timp. Prin urmare,  oricine deține sau intenționează să-și instaleze o astfel de centrală, pentru a se bucura de apă caldă și căldură după bunul plac, trebuie să se documenteze cu privire la toți pașii necesari pentru o întreținere corectă a centralei. 

Din acest proces de întreținere a centralei termice fac parte:

  • alegerea unei echipe specializate în astfel de activități;
  • montarea unor filtre antimagnetita și anti-calcar;
  • efectuarea verificărilor și reviziilor periodice. 

Este important de menționat că revizia și verificarea centralei sunt două acțiuni diferite, dar la fel de importante pentru buna funcționare a centralei. 

Verificarea se referă la modul de funcționare al centralei, astfel încât să fie sigură pentru locuitorii casei. În schimb, revizia are rolul de a verifica parametrii de funcționare ai centralei și întregul sistem de încălzire. Mai precis controlul caloriferelor, sistemului de conducte/ țevi, termostat – în vederea obținerii celor mai bune performanțe ale acesteia.

Prin urmare, cele două acțiuni de testare a centralelor termice nu se exclud, ci se completează una pe cealaltă. 

Revizie centrala termica – În ce constă activitatea? 

revizie centrala termica
Sursa: Freepik.com

Pentru orice acțiune sau reparație necesar a fi efectuată la o centrală termică, indiferent de combustibilul pe care îl utilizează, este foarte important să se apeleze la ajutor de specialitate, adică la persoane sau firme care sunt autorizate ANRE și ISCIR. 

Pentru o revizie centrala termica tehnică completă, se ia în vedere și etapa verificării acesteia. Printre acțiunile pe care un instalator autorizat ANRE ar trebui să le evalueze menționăm:

  • starea tehnică pe care o prezintă instalația comună de gaze;
  • gradul de etanșeitate pe care îl au conductele și armăturile la îmbinări, în momentul trecerii cu presiune a gazului prin acestea;
  • starea în care se află componentele centralei, precum arzătoarele și garniturile;
  • modul de funcționare al instrumentelor care au rolul de măsurare, reglare, control și siguranță;
  • etanșeitatea sistemului de gaze care alimentează centrala;
  • starea în care se află căminele sau răsuflătorile (dacă există);
  • rezistența la presiune atât a centralei, cât și sistemului de încălzire, mai ales în cazul în care a fost înlocuită o componentă a acestuia. 

De asemenea, pentru a putea fi realizată revizia periodică a unei centrale termice, proprietarul trebuie să prezinte personalului autorizat, care efectuează aceste verificări, o serie de acte doveditoare, acestea fiind: 

  • proiectul instalației de gaze;
  • avizul de gaz care menționează cota de gaz a centralei;
  • livretul și instrucțiunile pentru utilizarea și întreținerea centralei respective. 

Când ar trebui efectuată revizia tehnică a centralei?   

Conform reglementărilor în vigoare, revizia tehnică periodică a unei centrale termice ar trebui realizată la maximum 2 ani. În cazul unor evenimente care au influențat funcționarea acesteia, după perioade mai mari de 6 luni de pauză sau după 10 ani de la montare și de utilizare, se recomandă realizarea unei revizii mai amănunțite, astfel încât să se evite apariția unor situații neplăcute sau chiar periculoase.   

Totuși, specialiștii care se ocupă cu efectuarea acestor revizii recomandă ca minimum o verificare a acestor echipamente de încălzire să se realizeze anual, înaintea sezonului rece, când aceasta este solicitată mai intens. În acest fel pot fi prevenite atât posibile defecțiuni, probleme legate de siguranță, facilitând totodată un confort termic optim, cu un cost al facturii rezonabil. 

Revizia periodică este reglementată prin lege, obiectivul acesteia fiind acela de a menține utilizatorii în siguranță. De aceea și distribuitorul de gaze va deține un exemplar al documentului care atestă că această revizie a fost efectuată. 

Totodată, cu aproximativ 60 de zile înainte de expirarea valabilității acestui document, furnizorul va emite o notificare clientului său, proprietar de centrală termică, pentru a-i aduce la cunoștință necesitatea reînnoirii acestei revizii. 

Cât costă revizia unei centrale termice?  

revizie centrala termica
Sursa: Freepik.com

Cu toate că o revizie a unei centrale termice nu este un proces complex și de lungă durată efectuarea acesteia la momentul potrivit este extrem de importantă pentru siguranța și confortul termic al consumatorilor casnici.

Trebuie ținut cont că astfel de costuri sunt influențate de mai mulți factori, cum ar fi firma care realizează verificarea, orașul în care se află centrala, posibilele teste suplimentare sau puterea centralei. 

Totuși, prețul pentru aceste servicii este direct proporțional cu timpul necesar alocat reviziei, prin urmare costurile finale reflectă realitatea. În cele mai multe cazuri, revizia centralei termice se poate încadra în intervalul 150-300 de lei.

Pentru siguranța și confortul locuinței lor, oamenii nu ar trebui să amâne realizarea reviziei tehnice a centralei termice.

În plus, costurile pe care oamenii sunt nevoiți să le achite pentru revizia centralei termice sunt nesemnificative în comparație cu situația înlocuirii acesteia. În lipsa unei revizii a centralei pot apărea defecțiuni, care nu au fost identificate și remediate la timp.    

Concluzii

Pentru ca centrala termică să funcționeze în parametrii optimi este necesară efectuarea periodică a unei verificări și revizii a acesteia. Este importantă pregătirea centralei pentru sezonul răcoros în vederea asigurării unui confort termic, eliminând astfel orice potențial risc de defecțiune. 

Însă dacă te afli în căutarea unei centrale termice pentru locuința ta, Aleroma îți pune la dispoziție numeroase soluții de încălzire, în conformitate cu necesitățile și dorințele tale.

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *