Ce suprafață poți încălzi cu o centrala electrica în funcție de kw?

centrala termica electrica

Confortul este un criteriu esențial pentru o locuință, iar acest confort depinde foarte mult și de temperatura medie din interiorul acesteia. De aceea, o centrala electrica pentru încălzire poate fi soluția cea mai bună.

Sistemul de încălzire publică furnizează căldură în funcție de anumite aspecte (cum ar fi 3 zile consecutive de vreme rece). Cu toate acestea, centrala electrica are posibilitatea de reglare a temperaturii dorite (indiferent de anotimp). De asemenea, centrala electrica este o soluție pentru cei care locuiesc în regiuni lipsite de alte resurse pentru încălzire.

Tipuri de centrala electrica 

Sursa: Unsplash.com

Pe piață, există o gamă foarte variată de centrale electrice, utilizate pentru încălzirea locuinței și a apei calde menajere. 

Centralele electrice utilizate pentru încălzire sunt de două tipuri:

  • centralele electrice convenționale – sunt acele centrale care se remarcă printr-un randament de 95%. 
  • centralele electrice cu inducție – deși costurile de achiziție sunt mai mari, aceste centrale au un nivel de randament de 99%.

În acest caz, cei care intenționează să își monteze o centrală electrică ar trebui să verifice instalația electrică a clădirii. Întrucât aceasta trebuie să permită instalarea unui consumator mare de energie. Astfel, centralele electrice sunt recomandate pentru locuințele sau clădirile mai mici, care să nu necesite costuri foarte mari pentru încălzire. 

Cu toate acestea, oamenii au la îndemână și alte tipuri de resurse pentru a putea obține energia electrică necesară pentru o astfel de centrală, de exemplu de la vânt și lumina soarelui. Una dintre cele mai frecvente soluții la care românii pot apela sunt panourile fotovoltaice pentru a avea confortul dorit în locuință, fără ca bugetul familiei să fie afectat. 

Care sunt avantajele centralei termice electrice?

Sursa: Freepik.com

Într-adevăr, costurile pentru încălzirea unei locuințe cu ajutorul unei centrale termice electrice pot fi destul de ridicate, însă avantajele pe care o astfel de centrală le oferă sunt multiple. O parte dintre cele mai importante sunt următoarele: 

  • reprezintă soluția alternativă pentru persoanele care nu au acces la alte tipuri de resurse (gazele naturale/ lemnele);
  • este o soluție de încălzire ecologică, prietenoasă cu mediul, deoarece nu emite noxe în timpul funcționării și deci nu poluează;
  • are cel mai bun randament (95 – 99%), în timp ce centralele termice pe gaze nu trec de pragul de 95%;
  • este ușor de instalat și de montat – acest tip de centrală termică având printre cele mai simple circuite de încălzire;
  • este foarte ușor de întreținut. Centrala electrică are un nivel de mentenanță foarte scăzut. Din acest motiv, nu sunt necesare la fel de multe revizii ca în cazul centralelor pe gaze sau pe lemne;
  • este mai ieftină, mai silențioasă și mai versatilă decât celelalte tipuri de centrale termice, iar în cazul în care combustibilul este oprit, riscurile care pot apărea sunt minime în comparație cu cele referitoare la centralele pe gaz;
  • permite conectarea la surse de energie alternativă, cum ar fi panourile solare, astfel că nivelul de economisire poate fi foarte ridicat;
  • este recomandată pentru încăperile mici și medii. 

Care este randamentul la o centrala electrica și ce suprafață poate încălzi aceasta? 

Sursa: Unsplash.com

Cu un randament de peste 90%, centralele electrice sunt unele dintre cele mai eficiente în ceea ce privește capacitatea de transformare a energiei electrice în energie termică. Totuși, trebuie ținut cont că suprafața pe care o are de încălzit este un factor foarte important în ceea ce privește eficiența acesteia. 

Dimensiunea spațiului se referă la volumul pe care îl are locuința, acesta fiind calculat astfel: suprafața totală a acesteia și înălțimea pe care o are. Astfel că necesarul de putere termică necesară pentru a putea încălzi 1 mc variază, în cazul centralelor electrice, între 40 W/ mc (locuință bine izolată) și 60 de W/mc (locuință mai puțin izolată). 

Într-un astfel de caz, o centrală de 60 de W poate încălzi o locuință cu o suprafață de 60 mp și o înălțime de 2.5 m, care este foarte bine izolată. 

Ce putere poate avea o centrala electrica? 

Poza Centrala termica electrica ECOTERMAL MRT 6 kw

Trebuie menționat că centralele termice electrice sunt disponibile la puteri foarte variate, ce variază de la 4 kW și pot ajunge până la 96 kW, iar în cazul centralelor electrice industriale, chiar și mai mult, de la 100 până la 300 kW. 

În ceea ce privește coeficientul de încălzire a unei centrale electrice, acesta este raportat la izolația locuinței, fiind cuprins între:

  • 32 și 48 W/mc în cazul încăperilor foarte bine izolate;
  • de 50 până la 70 W/mc pentru încăperile mai puțin izolate. 

Prin urmare, formula de calcul pentru a afla puterea pe care trebuie să o aibă o centrală termică electrică este următoarea: Suprafața locuinței x înălțimea acesteia x coeficient.

Sfaturi pentru un consum redus de electricitate la centrala electrica

În vederea diminuării valorii facturii la energie electrică, consumatorii trebuie să:

  • seteze o temperatură de 20, maxim 21° Celsius;
  • izoleze eficient locuința;
  • monteze termostatul într-o încăpere răcoroasă;
  • programeze/ automatizeze încălzirea prin stabilirea momentelor din zi în care locuința trebuie încălzită;
  • semneze un contract de furnizare electricitate ținând cont de obiceiurile de consum și altele.

Concluzii

Centralele termice electrice sunt recomandate locuințelor mici și medii. Principalul motiv se referă la costurilor destul de ridicate în ceea ce privește consumul acestora. Dar în cazul persoanelor care nu acces la alte tipuri de resurse, acestea reprezintă cea mai bună alternativă. 

În plus, acestea pot funcționa cu energie electrică obținută de la surse alternative. Totodată, costurile de montaj și instalare sunt destul de mici. Acest tip de centrale poate deveni o soluție foarte avantajoasă, deoarece este una dintre cele mai mai ecologice metode de încălzire a locuinței. 

Dacă vrei o centrală electrică, Aleroma îți pune la dispoziție un portofoliu variat de soluții de încălzire a locuinței.

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *