Magnetita: Ce este și cum scapi de ea la centralele electrice?

Odată cu schimbarea anotimpurilor și apropierea iernii, orice posesor de centrală termică știe că a venit timpul să înceapă pregătirile pentru revizia și punerea în funcțiune a centralei.

Datorită funcționării intense, în timp, centrala poate da semne că are mici disfuncționalități. Una dintre principalele probleme care apare în utilizarea centralelor electrice este magnetita.

Ce este magnetita?

Ce este magnetita?
Sursa: Aleroma.ro

Magnetitul (sau magnetita cum este denumirea comună) este un oxid de fier de culoare neagră, cu caracteristici feromagnetice. Se găsește în natură sub formă cristalină, fiind un rezultat al proceselor de vulcanism. El mai poate fi poate fi produs și artificial, pe cale industrială, prin procese de prelucrare la mare temperatură.

Ca structură, acest oxid este lucios, de culoare neagră, iar datorită proprietăților sale, magnetitul este unul dintre cei mai rezistenți oxizi în reacție cu acizi și baze. Formula chimică este Fe3O4.

Tocmai datorită stabilității sale în reacție cu acizi și baze, magnetitul este amestecat cu alte substanțe cum ar fi uleiuri, vaseline sau alte minerale folosite de producători pentru a proteja echipamentul pe durata depozitării. Odată instalată și pusă în funcțiune centrala electrică, în cazul în care există pe undeva magnetită, aceasta poate afecta serios instalația de încălzire.

Magnetita mai poate ajunge în circuitul de încălzire fie pe cale naturalăprin reziduuri din construcții sau din apă. De asemenea, în timpul exploatării sistemului de încălzire, magnetita poate fi creată ca urmare a temperaturilor și presiunii ridicate.

Cum afectează magnetita centrala?

Cum este afectată centrala de magnetită?
Sursa: Freepik.com

Înainte de a porni centrala termică, ar fi bine să te asiguri că magnetita ce a servit drept drept protecție în perioada de depozitare a fost înlăturată. În caz contrar, aceasta, se poate depune pe componentele funcționale ale sistemului de încălzire, afectând întregul circuit.

Din moment ce filtrele standard cu care sunt prevăzute echipamentele de încălzire nu pot filtra acest ferometal, magnetita poate fi proveni și din afara sistemului. Acest oxid de fier se depune pe piesele mecanice ale centralei afectându-i funcționarea și producând defecțiuni severe.

Magnetita este rezistentă la coroziune. O putem găsi, de asemenea, în instalațiile cu componente din oțel și fontă. Acest lucru este determinat de procesele complexe de oxidare din cauza condițiilor de temperaturăpresiune și oxigen din fluidul termic.

Dacă centrala prezintă avarie, acest lucru poate fi cauzată de depunerile de magnetită pe pompa de circulație a centralei sau pe schimbătorul de căldură. De asemenea, magnetita se mai sedimentează și pe robineții de închidere de urgență, împiedicând proprietarul să întrerupă alimentarea cu gaz sau apa de la robineți.

Chiar dacă echipamentul de încălzire nu se defectează complet, zgomotele puternice, imposibilitatea centralei de a încălzi agentul termic la temperatura reglată de către utilizator indică existența depunerilor de magnetită.

Cum afectează magnetita circuitul de încălzire?

Cum este afectat circuitul termic de către magnetită?
Sursa: Freepik.com

Magnetita se depune în interiorul caloriferelor și al conductelor și în felul acesta afectează întregul circuit de încălzire. Din cauza existenței acestui strat metaloferos, agentul termic nu mai curge normal prin sistem, iar locuința nu se mai încălzește eficient.

Magnetita din calorifere generează zgomote neplăcute, iar la curățarea radiatoarelor se observă că apa are o culoare maronie spre negricioasă și textură mâzgoasă (fiind în amestec cu alte reziduuri). Din păcate, din cauza acestui oxid, locuința nu se mai încălzește la nivelul dorit.

De ce se formează rugina și nămolul?

Motivul pentru care se formează rugina și nămolul
Sursa: Unsplash.com

Rugina se creează ca rezultat al fluxului de apă prin conductele metalice, prin centrală și calorifere. Dacă această rugină se amestecă cu alte impurități, se formează un fel de nămol, iar apa devine închisă la culoare.

Dacă nu sunt eliminate din instalație, nămolul și particulele metalice pot genera anumite consecințe asupra sistemului de încălzire:

  • Zgomot de la centrala termică și de la calorifere;
  • Încălzirea dificilă a caloriferelor;
  • Apa de culoare închisă în instalație;
  • Defectarea centralei.

În timp, centrala termică nu va mai funcționa la nivelul dorit. Valoarea facturilor de încălzire va crește și, în cel mai rău caz, va trebui să schimbi centrala termică.

Sedimentarea de nămol și magnetită din calorifere nu permite:

  • încălzirea întregilor porțiuni;
  • eficientizarea circulației.

Ce poți face pentru a preveni apariția magnetitei?

Prima și cea mai la îndemână măsură împotriva magnetitei este să cureți echipamentul pentru a elimina substanța folosită ca protecție în timpul depozitării. A doua măsură este să te gândești la o protecție pe termen lung ca să previi această problemă.

Alternativ, centrala termică și circuitul aferent se mai pot curăța cu ajutorul unor pompe externe de spălare cu supape de sens. Astfel se schimbă direcția de spălare la un interval similar de timp, până când lichidul iese curat. Procedura durează aproximativ 30 de minute.

O altă posibilitate este să apelezi la spălarea chimică. Este o procedură care utilizează o substanță alcalină prin care se îndepărtează reziduuri sedimentate (mâl și alți compuși metalici), rezultate din coroziune mecanică ca efect al presiunii apei și al mișcării angrenajelor din circuit. Este o substanță non-corozivă, conformă cu legislația în vigoare privind protecția mediului.

La sfârșit, apa va trebui clătită până în momentul în care PH-ul circuitului ajunge la valoarea de 8 – 8,5. Pentru a determina nivelul de alcalinitate al unui sistem, trebuie să utilizezi un kit special.

Ce este filtrul antimagnetită?

Din moment ce instalația de încălzire este alimentată cu apă (în mod repetat) și există posibilitatea pătrunderii aerului în anumite zone, se recomandă instalarea unui filtru antimagnetită. Acesta reprezintă cea mai bună metodă de prevenire în timp.

Ce reprezintă filtrul antimagnetită?
Sursa: Aleroma.ro

Filtrul antimagnetită reprezintă o modalitate eficientă de a elimina sedimentele feroase din circuitul de încălzire. Se instalează pe țevile centralei termice pentru:

  • a îndepărta nămolul din apă
  • a evita depunerile sau înfundarea țevilor.

Dacă vei monta un astfel de filtru la centrala termică, vei beneficia de avantaje precum:

  • Un sistem de încălzire mai eficient;
  • Facturi de încălzire mai mici;
  • protejarea centralei termică de impuritățile metalice și nisipoase acumulate în sistemul de încălzire și, în felul acesta, reduci riscul unor reparații costisitoare;
  • împiedicarea înfundării schimbătorului în plăci al centralei;
  • Creșterea duratei de operare a centralei termice.

Majoritatea posesorilor de centrale termice nu cunosc acest amănunt pentru că nu le spune nimeni de asta atunci când achiziționează o centrala electrică. Însă, cunoașterea detaliului legat de posibilitatea formării magnetitei (deloc de neglijat):

  • îți poate face viața mai ușoară;
  • te poate scuti de reparații inutile și costisitoare.

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *