Cea mai bună metodă de încălzire a unei case

metode de încălzire

Fiecare casă este construită astfel încât să beneficieze de un sistem de încălzire adecvat. Inovațiile tehnologice îți oferă șansa de a alege cea mai bună metodă de încălzire a unei case în funcție de buget și de suprafața locuinței.

Criterii de luat în calcul înainte de a alege o metodă de încălzire

Înainte de a investi în sistemul de încălzire ales, este foarte important să izolezi pereții casei/ apartamentului. Astfel, vei elimina riscul pierderilor de căldură și vei economisi considerabil.

Totodată, este indicat să iei în calcul următoarele aspecte:

  • resursele naturale pe care le ai la dispoziție în zona geografică în care locuiești;
  • suprafața casei;
  • costurile privind investiția și mentenanța sistemului de încălzire ales;
  • cheltuielile lunare după montarea aparaturii 

Metode de încălzire a unei case

Pe piață există atât metode convenționale, cât și metode ecologice de încălzire a casei. Vom enumera toate sistemele tradiționale și moderne de încălzire pentru ca tu să poți lua o decizie informată despre cea mai bună metodă de încălzire a unei case.

Metode convenționale de încălzire a casei

1. Centrala termică pe gaz

centrală pe gaz
Sursa: Freepik.com

Acest tip de centrală termică folosește gaz în procesul de ardere pentru a încălzi caloriferele și apa de la robinete. În prezent, gazul natural este cea mai ieftină și eficientă opțiune disponibilă pentru consumatori, mai ales în orașe. 

Centrala termică pe gaz satisface solicitări crescute de încălzire și apă caldă astfel încât poate fi soluția ideală pentru o familie numeroasă. În plus, ea necesită lucrări minime de întreținere.

2. Centrala termică pe lemne

centrală termică pe lemne
Sursa: Aleroma.ro

Centrala pe lemne reprezintă cea mai ieftină opțiune de încălzire pentru casele aflate în zonele rurale. Dacă lemnul provine din zone ale pădurii în care tăierea copacilor este aprobată, atunci costurile de întreținere sunt inexistente.

Funcționarea corectă a centralei pe lemne implică supravegherea atentă și constantă, precum și implementarea unui sistem care să regleze tirajul de aer. În plus, lemnele folosite drept combustibil trebuie să fie bine uscate. 

Având în vedere criteriul siguranței, centrala pe lemne este întotdeauna amplasată în exteriorul casei reprezintă un avantaj major în caz de posibile defecțiuni

3. Centrala termică electrică

Sursa: Aleroma.ro

Centrala termică electrică folosește în totalitate curentul electric pentru a încălzi caloriferele și apa din casă. Deși reprezintă o metodă eficientă de încălzire, centrala electrică nu este indicată pentru:

  • suprafețe locuibile mari;
  • familii care consumă multă apă caldă.

Montarea unei centrale electrice este mai ieftină față de cea a unei centrale termice pe gaz. Cu toate acestea, energia electrică este mult mai costisitoare față de folosirea gazului drept combustibil.

Centrala electrică este soluţia ideală pentru locuințe aflate în zone rurale în care nu există reţele de gaze naturale, iar încălzirea pe lemne este prea dificilă.

4. Soba de teracotă

soba din teracotă este potrivită în zonele rurale
Sursa: Pixabay.com

Sobele de teracotă reprezintă o metodă tradițională de încălzire a caselor, mai ales în zonele rurale, unde lemnul este o resursă accesibilă. Căldura degajată de sobă este deosebit de plăcută și benefică pentru organismul uman.

Sobele de teracotă sunt fabricate din resurse naturale: pământ și apă. În plus, prețul unei sobe este foarte accesibil, iar investiția durabilă

Un aspect de care trebuie să ții cont este întreținerea periodică a sobei, întrucât coșul se afumă repede. Totodată, cenușa rezultată în urma arderii lemnului trebuie să fie depozitată în siguranță pentru a evita riscul de incendiu.

5. Soba rachetă

schemă sobă rachetă
Sursa: Pixabay.com

Soba rachetă este una dintre cele rentabile metode de încălzire a casei. Un alt avantaj major este faptul că poate fi realizată de orice persoană care se pricepe să folosească un aparat de sudură.

Sobele-rachetă pot fi folosite atât pentru încălzirea locuinței, cât și pentru a găti mâncare. Există și variante de sobe rachetă portabile. Cel mai mare atu al acestui sistem este faptul că folosește orice tip de combustibil lemnos

  • vreascuri; 
  • crengi;
  • ramuri;
  • iarbă uscată;
  • bucăți de carton;
  • chiar sâmburi uscați.

6. Încălzire prin pardoseală 

încălzire prin podea
Sursa: Freepik.com

Încălzirea prin pardoseală este o metodă excepțională de încălzire pentru persoanele care locuiesc la parter de bloc sau la casă. Acest model modern de încălzire a casei are la bază un mecanism prin care căldura este trimisă succesiv de jos în sus cu ajutorul unor cabluri. Astfel, vei renunța la caloriferele clasice.

În cazul unei locuințe vechi, costurile de instalare se pot dovedi ridicate deoarece parchetul trebuie să fie înlocuit. Cu toate acestea, acest sistem termic reprezintă o cale eficientă și relativ accesibilă de încălzirea a casei.

Metode ecologice de încălzire a casei

Metodele ecologice moderne utilizează surse regenerabile și sunt foarte rentabile. Deși reprezintă o investiție financiară semnificativă, aceste sisteme consumă foarte puține resurse naturale.

1. Pompe de căldură ecologice 

pompe de căldură ecologice
Sursa: Stockvault.net

Pompele de căldură sunt de mai multe categorii, în funcție de resursele naturale pe care le utilizează. Aceste pompe acumulează energia din sol, aer sau apă și o transformă în căldura pe care o emană prin calorifere. 

Pompele operează pe baza energiei furnizate de apa din pământ sau de apa ce provine din lacurile aflate în apropiere. Anumite pompe de căldură sunt adaptate să valorifice energia creată de aerul din exteriorul casei.

Acest sisteme moderne reprezintă o cale ecologică de încălzire foarte eficientă, iar specialiștii consideră că va avea mare succes în viitorul apropiat. Singurul dezavantaj este prețul ridicat al dispozitivului – o pompă de mici dimensiuni costă aproximativ 4.000 de euro.

2. Centrale ecologice pe peleți 

centrală termică pe peleți
Sursa: Freepik.com

Peleții reprezintă resturi forestiere compactate, care se aseamănă cu niște sticksuri sau cu rumeguș presat. Centralele pe peleți asigură încălzire eficientă a casei și apă caldă la robinete. 

Aceste dispozitive funcționează la fel ca o centrală termică pe gaz, singura diferență este faptul că se ard peleți în loc de lemn. Peleții au o putere calorică foarte ridicată și reprezintă o alternativă de combustibil utilizat pentru încălzirea locuinței.

3. Panouri solare

Sursa: Unsplash.com

Panourile solare permit particulelor de lumină să îndepărteze electronii din atomi, furnizând un flux de electricitate. Panourile solare modifică energia solară în energie termică. Acestea sunt realizate din mai multe unități mici numite celule fotovoltaice

Datorită faptului că utilizează o sursă regenerabilă de energie, această cale de încălzire a casei este ecologică și rentabilă. Deși montarea panourilor necesită o investiție financiară semnificativă, costurile se vor amortiza pe parcurs.

Există sisteme de panouri solare potrivite pentru încălzirea apei menajere, indiferent de anotimp.

4. Panouri fotovoltaice 

Sursa: Pexels.com

Panourile fotovoltaice au capacitatea de a modifica energia solară în energie electrică ce poate fi utilizată pentru a încălzi locuința. 

Costurile de instalare sunt mai mici decât în cazul panourilor solare, însă deloc neglijabile. Deși reprezintă o investiție importantă, valoarea facturilor va scădea considerabil în timp.

Există 2 tipuri de panouri fotovoltaice

  • On-Grid – sistemele On-Grid utilizează energia solară în timpul zilei, iar noaptea sunt conectate la rețeaua de electricitate. 
  • Off-Grid – sistemele Off-Grid folosesc baterii, sunt independente energetic și se pot dovedi o soluție ideală mai ales în zonele rurale sau în regiunile izolate.

5. Panouri radiante cu infraroșu

Panourile radiante cu infraroșu sunt branșate la o rețea existentă de energie electrică și utilizează radiații pentru încălzirea locuinței. Astfel, undele electromagnetice emise de soare antrenează moleculele, iar acestea eliberează energie sub formă de căldură.

Panourile radiante cu infraroșu sunt unele dintre cele mai bune sisteme de încălzire a casei. 

Costurile de achiziție și de instalare sunt mai mici decât în cazul unei centrale termice. În plus, nu există costuri de întreținere, iar durata de viață este nelimitată.

Încălzirea cu panouri radiante are avantaje asupra sănătății deoarece:

  • impulsionează circulația sanguină; 
  • aerul nu este deloc uscat; 
  • iar spațiul se încălzește uniform. 

6. Încălzirea prin plintă

Încălzirea prin plintă se realizează în funcție de sursa de energie pe care o alegi: electricitate sau gaz. În interiorul plintei, există mini radiatoare care generează un strat de aer cald, absorbit de pereți. Astfel, căldura este emanată în mod uniform în întreaga locuință.

Această metodă modernă implică un consum cu 50% mai mic față de sistemele convenționale de încălzire. Încălzirea prin plintă este ideală pentru:

  • case;
  • apartamente de bloc;
  • clădiri și chiar spații de birouri. 

Recomandări

Înainte de a selecta sistemul de încălzire potrivit locuinței tale, este important să te documentezi serios despre fiecare în parte. Ținând cont de suprafața casei și de specificațiile acesteia, vei găsi soluția ideală pentru a te bucura de confortul dorit în timpul iernii.

Este recomandat să consulți un specialist care să te ajute să faci alegerea corectă. Deși au un preț scăzut de achiziție, sistemele de încălzire convenționale implică sume mari pentru întreținerea aparaturii, iar facturile nu sunt deloc de neglijat.

Pe de altă parte, metodele ecologice de încălzire a locuinței sunt deosebit de eficiente chiar dacă presupun o investiție financiară importantă. Pe termen lung, investiția va fi amortizată, iar beneficiile sunt numeroase atât pentru consumatori, cât și pentru mediul înconjurător. 

Concluzii

Așadar, ai la dispoziție o mulțime de soluții inteligente pentru a asigura cea mai bună metodă de încălzire a casei tale. Ține minte că cea mai bună cale de a încălzi casa are în vedere caracteristicile spațiului locuibil. După ce vei face alegerea corectă, te poți bucura de tot confortul de care ai nevoie, iar cheltuielile lunare vor înceta să mai fie un factor de stres.

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *