Centrala electrică vs centrala pe gaz. Avantaje și dezavantaje

centrala pe gaz vs centrala electrică

Probabil că te-ai întrebat care sunt diferențele între o centrală electrică și o centrală pe gaz. Este una dintre întrebările pe care trebuie să ți le adresezi atunci când alegi tipul de încălzire. 

Care variantă este mai bună și mai convenabilă? Centrala electrică sau centrala pe gaz? Ei bine, există destul de multe diferențe între cele două, pe care ți le vom prezenta în rândurile următoare. De asemenea, vei afla și ce avantaje și dezavantaje prezintă cele 2 tipuri de centrale termice.

De ce să alegi încălzirea cu ajutorul unei centrale? 

de ce să instalezi o centrală electrică
Sursa: Freepik.com

Încălzirea locuinței cu ajutorul centralei este extrem de eficientă și ușor de controlat, fiind totodată ecologică. Această metodă de încălzire a devenit preferată de aproape o jumătate de secol în climatele temperate din Europa, America de Nord și părți din Asia. În mod normal, Organizația Mondială a Sănătății recomandă încălzirea dormitorului în jurul temperaturii de 16 °C pentru o viață sănătoasă. 

Prin instalarea acestui tip de sistem de încălzire, care îți păstrează temperatura la standardul OMS, vei putea să te bucuri de fiecare zonă a casei tale. Vei constata, de asemenea, că răcelile, gripa și alte afecțiuni precum artrita sunt reduse datorită mediului mai sănătos. Sistemele sunt sigilate și curate, sporind beneficiile pentru sănătatea persoanelor care suferă de astm. De asemenea, îndeplinesc legile europene privind emisiile.

Cum funcționează o centrală?

Panoul de control al centralei

panoul control temperatură centrală termică
Sursa: Freepik.com

În funcție de tipul de sistem pe care îl ai, panoul de control al centralei și al apei calde poate varia. 

Programatorul 

Programatorul este un panou de control care îți permite să setezi ora la care dorești ca încălzirea să pornească. În funcție de tipul de programator, poți alege una dintre cele 3 opțiuni:

  • numai încălzire; 
  • numai apă caldă;
  • atât încălzire, cât și apă caldă. 

Poți să setezi să pornească încălzirea o dată sau de două ori pe zi, să pornească continuu sau complet. Majoritatea oamenilor sunt acasă în 2 momente ale zilei – dimineața și seara. Setezi sistemul să pornească cu aproximativ 30 de minute înainte de a dori ca locuința ta să fie caldă sau cu 30 de minute înainte de a dori să se răcească. 

Există 2 tipuri de programator

  • Digital/ electronic;
  • Ceas.

Este posibil să fie necesară resetarea programatorului atunci când ceasul se dă înainte/ înapoi (iarna și vara), precum și după o întrerupere a curentului. Dacă trebuie să  resetezi programatorul, folosește manualul de utilizare. Dacă nu ai un manual de utilizare pentru programator, caută-l online sau cheamă o echipă de intervenție.

Termostatul de ambient

setarea unei temperaturi constante
Sursa: Unsplash.com

Termostatul de cameră este utilizat pentru a stabili temperatura în locuința ta. Acest lucru se realizează prin identificarea temperaturii din jurul termostatului. Se montează, de obicei, în hol sau în sufragerie. 

Când aerul din jurul termostatului ajunge la temperatura setată, acesta lansează un semnal către pompa de încălzire a centralei și cazan. Apoi, se oprește fluxul de apă fierbinte pe țevi. Caloriferele se vor răci. Când aerul se răcește, termostatul trimite un alt semnal către centrală, pentru a începe să pompeze din nou apă caldă către calorifere. 

În unele momente ale zilei, caloriferele tale vor fi când mai reci, când mai calde. Acest lucru are loc pentru a păstra temperatura constantă. Mulți oameni își setează termostatul între 18 și 21 grade și apoi îl ajustează în funcție de cât de cald sau de rece se face în locuință. Dacă reduci termostatul cu un grad, vei economisi foarte mult într-un an de zile.

Robinetele/ supapele cu termostat pentru corpuri de încălzire

Aceste supape sunt montate pe caloriferele individuale și au rolul de a controla temperatura camerei în care se află. Acestea opresc debitul apei către calorifer când se atinge temperatura dorită. 

Supapele sunt adesea montate pe calorifere în fiecare cameră, în afară de baie și hol sau camera în care este montat deja termostatul de cameră. Acestea pot fi găsite în partea laterală a caloriferului.  

În general, sunt albe și au cadran cu numerele. Oamenii setează aceste robinete la 20 de grade. Nu este o idee bună să le pornești complet pentru a face camera mai caldă sau mai rece, deoarece vei face foarte mare risipă. 

Centrala electrică

Sursa: Aleroma.ro

În general, centrala electrică este o variantă bună de încălzire rapidă și foarte eficientă în garsoniere sau apartamente. Fiecare kw este transformat în căldură. Practic, nu se pierde nimic. Prețul este în principiu mic și poate fi instalată facil și repede. 

Cel mai important este faptul că, pentru centralele electrice, puterea obținută va fi egală cu cea declarată de către producător. Mare atenție la costuri! În funcție de puterea centralei, valoarea facturii poate crește foarte mult.

Avantajele centralei electrice

  • acest tip de centrală îți încălzește toată casa cu siguranță;
  • centralele electrice sunt folositoare spațiilor mici, cu un necesar termic redus;
  • apa transferă energie de 4x mai mult decât aerul, ceea ce face ca acest tip de centrală să fie mult mai eficientă decât altele;
  • costurile inițiale sunt destul de mici;
  • sistemele sunt destul de silențioase;
  • locuința se încălzește în câteva minute de la pornirea sistemului, indiferent de cât de rece este afară;
  • opțiune sigură pentru copii și vârstnici (deoarece nu există posibilitatea izbucnirii flăcărilor), dar și pentru persoanele cu probleme respiratorii sau cele alergice (întrucât nu există un flux forțat de aer);
  • sistemele se pot programa și pot fi controlate termostatic sau oprite acolo unde nu sunt utilizate;
  • nu este nevoie de revizii frecvente.

Dezavantajele centralei electrice

  • costurile de întreținere și funcționare sunt ridicate;
  • nu este o variantă bună pentru casele cu suprafețe mari sau acolo unde se consumă multă apă caldă sau căldură.

Centrala pe gaz

centrală pe gaz
Sursa: Pixabay.com

Centrala pe gaz este soluția potrivită atunci când locuința ta dispune de o suprafață mare. Acest sistem funcționează aproximativ la fel ca centrala electrică. 

Vei întâmpina câteva dificultăți la instalarea acesteia. Este un proces mai complex pentru că implică montarea unui coș special pentru eliminarea gazelor. Astfel, montarea va fi mai scumpă în comparație cu cea pentru o centrală electrică. Dar, pe de altă parte, gazul este foarte ieftin și convenabil. De asemenea, centrala pe gaz are și un randament foarte ridicat.  

Avantajele centralei pe gaz

  • este convenabilă și foarte eficientă;
  • presupune costuri foarte bune și relativ mici;
  • permit un control ușor cu ajutorul unui termostat;
  • are un consum redus – o centrală pe gaz consumă cu aproape 30% mai puțin comparativ cu o centrală electrice;
  • în general, aceste tipuri de centrale au o durată de viață mai mare – dacă reușești și le întreții corespunzător, acestea vor funcționa fără probleme mult timp;
  • sunt deosebit de potrivite pentru suprafețe mari.

Dezavantajele centralei pe gaz

  • instalarea de la zero a unei astfel de centrale este costisitoare;
  • nu este o sursă de energie verde, deoarece produce dioxid de carbon la ardere.
  • chiar dacă este mai scumpă decât alte tipuri de centrale, prețul va fi amortizat în cel mult 2 sau 3 ani. 

Analiză cheltuieli cu încălzirea electrică vs încălzirea pe gaz

costuri încălzire
Sursa: Pixabay.com

Potrivit ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), pentru a încălzi o locuință cu 2 camere în timpul iernii, se consumă în jur 300 de metri cubi de gaze naturale pe lună. Persoanele care au montate centrale termice pe gaz, plătesc suma de 300 de lei/ lună. Uneori, chiar mult mai mult. Pentru un tip asemănător de locuință, de 60 de metri pătrați, încălzirea electrică te poate costa mai puțin cu 50 de lei pe lună.

Documente necesare pentru autorizații

documente pentru autorizația montării centralei termice
Sursa: Picjumbo.com

Dacă te-ai hotărât să îți instalezi o centrală, trebuie să ții cont și de următoarele acte pe care este obligatoriu să le ai la dosar:

  • factura prin care demonstrezi achiziționarea centralei;
  • certificatul de garanție a centralei termice;
  • manualul de utilizare a centralei termice;
  • procesul-verbal prin care demonstrezi instalarea gazelor naturale în interiorul locuinței;
  • raportul (PIF) – prima punere în funcțiune –  eliberat de un specialist după ce pornești prima dată centrala;
  • copie după autorizația ISCIR a firmei care a montat centrala și care a realizat instalația de încălzire.

Alte tipuri de centrale termice

alte tipuri de centrale termice
Sursa: Aleroma.ro

Există mai multe tipuri de sisteme utilizate pentru a furniza căldură într-o casă și pentru fiecare tip există multe variații. Unele sisteme îți asigură doar răcirea locuinței, iar altele asigură atât încălzirea, cât și răcirea. 

Indiferent de sistemul utilizat, scopul tuturor aparatelor de încălzire este de a exploata energia termică dintr-o sursă de combustibil. Mai departe, o transferă în spațiile locuinței tale pentru a menține o temperatură ambientală confortabilă. 

Sistemele de încălzire pot folosi mai multe tipuri de surse de combustibil. Unele case au mai multe sisteme de încălzire. În funcție de combustibilul cu care funcționează, centralele pot fi:

Spre exemplu, dacă îți dorești încălzire în beci, atunci ai nevoie de un sistem de încălzire diferit față de restul casei.

Concluzii

Fiecare tip de încălzire vine cu avantaje și dezavantaje, indiferent de tipul de centrală ales. Așadar, acum că ai văzut care sunt diferențele dintre centrala electrică și centrala pe gaz, acum poți lua o decizie informată pentru locuința ta. Descoperă pe Aleroma o gama variată de centrale electrice sau pe gaz!

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *