Ce inseamna gaz GPL?

În prezent, unul dintre cele mai populare tipuri de gaz este cel GPL. Dacă te întrebi ce este acesta de fapt, află că este un gaz sub formă lichefiată produs din hidrocarburi. 

Acesta este incolor și are emisii scăzute de carbon, fapt ce îl situează printre combustibilii preferați de către multe persoane care își doresc să protejeze mediul înconjurător și să nu genereze un impact mare asupra acestuia prin activitățile desfășurate.

Pentru a afla cât mai multe informații utile despre gazul GPL descoperă în următoarele rânduri ce reprezintă și care sunt principalele întrebuințări și avantaje ale acestuia.

Ce este GPL-ul?

GPL reprezintă întâi de toate o abreviere pentru gaz petrolier lichefiat. Acesta este un amestec de hidrocarburi care în mare parte este format din amestec de butan și propan. Amestecul care stă la baza acestui tip de gaz se obține prin rafinarea petrolului sau chiar direct din extracție, odată ce este separat de gazele naturale și petrolul cu care se regăsește în zăcămintele naturale.

Compoziția chimică a gazului petrolier lichefiat este asemănătoare cu cea a gazelor naturale, însă GPL devine lichid la presiune scăzută și temperaturi normale, acesta fiind un mare avantaj. În acest fel, gazul poate fi transportat și stocat în rezervoare și butelii de toate dimensiunile, fiind o sursă sigură de energie. Aces gaz GPL se livrează în stare lichefiată, în majoritatea cazurilor în butelii sub presiune și cel mai des este utilizat drept combustibil pentru autovehicule și încălzire.

Care sunt întrebuințările Gazului Petrolier Lichefiat?

GPL poate fi utilizat în multe contexte, deoarece este una dintre sursele versatile de combustibil, chiar din momentul descoperii și utilizării sale în anul 1860. Printre principalele întrebuințări ale gazului petrolier lichefiat se numără:

Încălzirea

O întrebuințare a acestui tip de gaz este reprezentată de utilizarea sa pentru sistemele de încălzire. Șemineele pe gaz și sistemele portabile de încălzire au nevoie de gaz petrolier lichefiat pentru a funcționa. Un lucru important de menționat, este că aceste sisteme de încălzire sunt foarte eficiente și necesită o întreținere redusă. De asemenea, oferta de preț a gazului este destul de avantajoasă, motiv pentru care acesta reprezintă o variantă bună de încălzire a locuințelor pe termen lung.

Un aspect important la care trebuie să fii atent dacă dorești să utilizezi un astfel de sistem de încălzire, este faptul că trebuie să ai mare grijă la modul în care branșezi întregul sistem la sursa de energie. Este important să alegi doar accesorii de calitate care să-ți asigure siguranță precum sunt produsele furnizate de către echipa Aleroma.

Gătitul

gaz gpl
Sursa: Freepik.com

Gazul petrolier lichefiat este utilizat de către foarte multe persoane din întreaga lume drept sursă de alimentare a aparatelor de gătit, precum cuptoare, plite cu gaz și grătare. Acesta este ușor de folosit, funcționează eficient și are și o amprentă de carbon redusă. Din toate aceste motive, acest gaz GPL reprezintă o alegere excelentă în cazul multor gospodării și chiar restaurante.

Vehiculele

Gaz GPL este utilizat pe scară largă drept combustibil pentru autovehicule. Acest tip de gaz este foarte eficient și arde mult mai bine decât benzina sau motorina, fiind denumit și autogaz. Combustibilul este apreciat prin prisma faptului că lasă puține reziduuri, prevenind astfel deteriorarea în timp a motorului.

Agricultura

O întrebuințare interesantă pe care o are gazul petrolier lichefiat este în agricultură. Acesta este combustibilul perfect pentru multe echipamente agricole necesare pentru udarea, uscarea, recoltarea, arderea resturilor și procesarea produselor.

Procesele de fabricație

Un sector de activitate în care gazul GPL este utilizat este reprezentat de industrie. Acesta este o sursă excelentă de energie în industria chimică, a sticlei, a metalului, ceramică, textilă și chiar și alimentară. Acest gaz asigură energia necesară pentru desfășurarea proceselor de producție în fabrici, fiind o variantă rentabilă și având efecte minime asupra mediului înconjurător.

Gaz GPL – Ce avantaje furnizează?

gaz gpl
Sursa: Freepik.com

GPL este unul dintre combustibilii la care apelează majoritatea persoanelor în diverse situații, precum sunt întrebuințările menționate anterior. Printre principalele beneficii pe care le prezintă se numără:

  • Arderea curată;
  • Versatilitatea;
  • Portabilitatea;
  • Contribuția la reducerea facturilor;
  • Comercializarea facilă;
  • Prețul avantajos.

Datorită tuturor aceste aspecte, gazul petrolier lichefiat reprezintă o variantă avantajoasă din multe puncte de vedere pentru asigurarea energiei necesare desfășurării diverselor activități în condiții optime.

Concluzii

În concluzie, GPL este un produs secundar natural provenit din extracția de gaz și petrol, care poate fi utilizat pe post de combustibil pentru încălzire, gătit, autovehicule, procese industriale și alte activități care necesită o sursă de energie portabilă și ușor de folosit.

Astfel, dacă ești în căutarea unor butelii pentru gaz GPL sau alte accesorii pentru întreținerea și asigurarea funcționării optime a centralelor sau șemineelor, Aleroma îți pune la dispoziție o gamă variată de produse concepute în acest scop, aliniate tuturor cerințelor tale.

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *