Cu toate că se consideră că apa ar trebui să fie gratuită, din cauza impactului economic și de mediu pe care risipa de apă le generează, contorizarea consumului de apă capătă o importanță majoră, lucru care impune nevoia de a instala apometre în fiecare gospodărie. Apometrele sunt dispozitive care țin o evidență clară a cantității de apă rece și caldă, consumate lună de lună, pentru a plăti doar cât consumi.
Cu toate acestea, pe măsură ce trece timpul, componentele interne ale apometrelor se uzează, iar nivelul de precizie a măsurării scade. Prin urmare, este necesar să le înlocuiești, însă alegerea celor mai bune apometre ia în calcul anumite criterii. Descoperă, în rândurile de mai jos, ce sunt apometrele, ce rol au și după ce criterii le alegi.
Apometre: ce sunt?
Apometrele sunt un tip de instrument de măsurare, care se montează pe o conductă prin care curge apa. Apometrul monitorizează continuu apa care curge prin conductă pentru a calcula volumul debitului de apă.
Apometre: ce rol au?
Pe lângă monitorizarea exactă a consumului de apă, apometrele mai oferă și următoarele avantaje:
- devine un instrument util în demersul de conservare a apei – de fapt, instalând apometre devii mai responsabil față de mediu prin abordarea un model sustenabil de utilizare a apei. De asemenea, un consum mai mic de apă contribuie la obținerea unor economii semnificative;
- plătești exact cât consumi – în cazul în care există riscul ca furnizorul să fi emis o factură mai costisitoare, ai posibilitatea de a verifica dacă valoarea din factură se bazează pe consumul exact de apă. În caz contrar, poți contesta factura și cere despăgubiri;
- detectezi rispa de apă – apometrele permit identificarea cauzelor care ar putea să conducă la un consum mai mare de apă (nejustificat) în vederea luării măsurilor potrivite de combatere a acestor probleme, etc.
Apometre: cum le alegi?
Achiziționarea apometrului potrivit presupune luarea în calcul a unor criterii cheie, astfel încât să se opteze pentru o variantă calitativă, rezistentă și care să ofere o măsurare corectă a apei consumate.
1. Nivelul calității
În alegerea apometrelor potrivite, care să ofere înregistrări precise ale consumului de apă, calitatea are o contribuție uriașă în ceea ce privește obținerea rezultatelor exacte.
2. Clasa apometrului
Există mai multe tipuri de clase de apometre:
- apometre de clasa A – sunt folosite pentru înregistrarea și măsurarea cantității de apă murdară (cea folosită în domeniul industrial, cum ar fi: în activitatea de epurare, în agricultură etc.). Vestea bună este că sunt deosebit de rezistente, chiar și în condiții minime de întreținere. Materialele din care sunt realizate sunt de o calitate înaltă, făcând față cu succes tuturor condițiilor nefavorabile. Cu toate acestea, montarea trebuie să fie realizată doar de profesioniști, în locuri protejate de îngheț și de șocuri puternice;
- apometre de clasa B – sunt utilizate atât în uzul industrial, cât și în cel casnic, fiind concepute din materiale durabile. Cele mai multe dintre ele sunt din fontă și trebuie să fie montate de un personal autorizat, pentru a fi amplasate în locuri adecvate, ferite de îngheț. De asemenea, au capacitatea de a economisi cantitatea de apă. De exemplu, apometrul de apă caldă monojet JS Smart se remarcă prin protecție antiîngheț, antimagnetică și vine preechipat pentru instalarea modulului radio, pentru a fi citit de la distanță.
- apometre de clasa C – se regăsesc în domeniul instalațiilor, unde se înregistrează adesea oscilații mari de debit. Materialul predominant este alama, care se dovedește a fi de o calitate superioară, cu un nivel ridicat de rezistență. Apometrele au capacitatea de a măsura atât debite mari, cât și debite mici, existând posibilitatea de a funcționa în parametri optimi până la temperaturi de 30 de grade Celsius. La fel ca la clasele precedente, montarea apometrelor de clasa C trebuie să fie realizată de un instalator autorizat. De asemenea, este o variantă de luat în considerare și datorită capacității sale de rezistență în fața depunerilor de calcar.
3. Grad ridicat de protecție
Cu toate că apometrele sunt realizate din materiale durabile, care fac față cu brio condițiilor nefavorabile, este necesar să fie amplasate în zone protejate de șocurile mecanice.
În plus, este important ca acestea să fie prevăzute cu un capac de protecție. Astfel, structura și modul lor de funcționare să nu fie afectate în cazul unor lovituri accidentale în momentul instalării sau în cazul lucrărilor realizate în preajma lor.
4. Deținerea unui certificat de omologare
Fiecare apometru trebuie să aibă un certificat de omologare, oferit de un personal autorizat, conform căruia produsul poate să fie folosit în parametri optimi și este capabil să măsoare precis consumul de apă. Cei care nu iau în considerare un astfel de detaliu, nu pot folosi apometrul, chiar dacă este cumpărat recent, deoarece ar încălca reglementările legale în vigoare.
5. Materialele din care apometrele sunt fabricate
Materialul utilizate pentru crearea apometrelor capătă un rol esențial:
- în modalitatea sa de funcționare;
- în capacitatea de a rezista în fața condițiilor nefavorabile.
Experții recomandă aliajele metalice, fiind o variantă:
- accesibilă;
- cu un grad ridicat de durabilitate;
- care nu necesită vreun proces de întreținere.
De asemenea, oțelul inoxidabil este considerat a fi o alegere responsabilă.
Dacă ești în căutarea unor apometre , accesează portofoliul Aleroma și alege modelul potrivit nevoilor tale de consum.