Ce ai în vedere atunci când achiziționezi un boiler electric

Boiler electric

Achiziționarea unui boiler electric se dovedește a fi o soluție inteligentă, fiind mult mai accesibilă și ușor de instalat decât modelele pe lemne sau gaz. 

Având în vedere evoluția tehnologiei, foarte multe persoane își îndreaptă atenția către sisteme profitabile și eficiente, care dispun de numeroase dotări inovative capabile să răspundă necesităților lor. 

În prezent, un boiler electric este soluția sigură în ceea ce privește alimentarea cu apă caldă în locuință. Acesta este ușor de utilizat și oferă un randament mult mai bun față de alte variante de încălzire a apei.

Achiziționarea unui boiler este considerată o adevărată investiție și din acest motiv decizia de cumpărare trebuie să se bazeze pe o documentare în prealabil. Există câteva aspecte importante pe care trebuie să le iei în considerare, dat fiind faptul că pe piața de profil există numeroase modele de boilere. Iată ce trebuie să știi înainte de a lua orice decizie.

Ce reprezintă un boiler electric și cum funcționează acesta?

Sursa: Unsplash.com

Boilerul electric este un sistem util în orice locuință, fiind cel responsabil cu fluxul permanent de apă caldă. Acest tip de boiler funcționează pe bază de energie electrică. Majoritatea modelelor sunt realizate din oțel, forma fiind asemănătoare cu cea a unui rezervor. Apa din interior este încălzită prin intermediul unei rezistențe electrice, reușind să funcționeze cu un randament de aproximativ 99%. Această rezistență este alimentată până în momentul în care recepționează comanda de la termostat.

Boilerul este alcătuit dintr-un sistem de încălzire și un termostat ce are rolul de a stabiliza temperatura apei.

Spre deosebire de celelalte tipuri de boilere, instalarea acestuia este una simplă, iar amplasarea lui are la bază câteva reguli simple:

  • Boilerul este prins de perete, ulterior fiind unite racordurile de apă.
  • Are loc branșarea la sistemul electric al locuinței.

Este important de menționat că montarea boilerului trebuie realizată de persoane avizate, pentru a nu exista riscul de a instala incorect echipamentul și de a pune în pericol utilizatorii.

Ce aspecte trebuie luate în decizia de cumpărare?

Sursa: Freepik.com

Atunci când ești în căutarea unui boiler electric, este important să ai în vedere următoarele aspecte:

  • Puterea sistemului – este esențial ca furnizarea apei să se realizeze rapid, din acest motiv este important să optezi pentru o putere mai mare. Majoritatea modelelor existente au o putere între 1,5-3 kW. De puterea boilerului depinde timpul exact de încălzire a apei. Totodată, este indicat să citești manualul de utilizare sau fișa specificațiilor tehnice pentru a vedea exact durata exactă de încălzire a cantității de apă.
  • Capacitatea boilerului – pentru a alege echipamentul potrivit, trebuie să ai în vedere debitul de apă caldă și numărul utilizatorilor din locuință. Spre exemplu pentru un singur punct de consum și doar un utilizator este necesar ca boilerul să aibă o capacitate de 15-30 litri. Pentru o familie, este indicat achiziționarea unui boiler de peste 80 litri în vederea asigurării necesarului de apă caldă.
  • Modul de montare –  după modul de montare, boilerele pot fi orizontale, verticale sau în zona chiuvetei (boilere instant, care prezintă o capacitate mică 20-30 litri).  Cele mai multe modele existente pe piață sunt cele verticale deoarece sunt mult mai ușor de instalat și prezintă un volum mare de apă (până la 300 litri).
  • Modul de funcționare – Legat de funcționalitate, boilerul electric trebuie să prezinte un termostat ce are rolul de a regla temperatura apei. Utilitatea acestuia este un aspect esențial, având în vedere că utilizatorul poate ajusta manual nivelul temperaturii. Avantajul deținerii unui termostat reglabil constă în economisirea energiei electrice.
  • Durata de viață –  Boilerele electrice existente pe piață prezintă o durată de viață de peste 10 ani. În ceea ce privește garanția, producătorii oferă garanția standard de 2 ani de zile. Dar, în funcție de tipul de boiler achiziționat garanția poate să difere.

Ce funcții trebuie să prezinte un boiler electric eficient?

Sursa: Freepik.com

Acest tip de boiler oferă numeroase avantaje legate de consumul energetic. Datorită unor funcții speciale, acest tip de boiler se află printre preferințele utilizatorilor privind sistemele de încălzire a apei. Printre aceste funcții menționăm:

  • Funcția anti îngheț – este una dintre cele mai importante funcții pentru un boiler. Având această funcție, nu vei întâmpina probleme în sezonul răcoros în ceea ce privește temperatura din interiorul boilerului. Spre exemplu, dacă boilerul se află într-o încăpere neîncălzită, există riscul ca acesta să se crape. Însă, având încorporată funcția anti-îngheț este eliminat acest risc.
  • Funcția anti opărire – boilerele sunt special realizate cu un sistem de alertă atunci când apa din interior depășește o anumită temperatură (100 grade C).
  • Funcția de protecție la presiuni ridicate – protecția la suprapresiune presupune oprirea imediată a boilerului atunci când presiunea urcă peste limita acceptată.
  • Funcția de programare a apei calde – această funcție permite planificarea orelor de apă caldă, favorizând o economisire a energiei electrice.

Cu cât boilerul electric are mai multe funcții inteligente, cu atât investiția va fi mare. Dacă pentru tine primează confortul și eficiența, atunci cu siguranță îți vei îndrepta atenția către echipamente cu o investiție mai semnificativă.

De asemenea, poți opta și pentru boilere termoelectrice de perete ce folosesc energia electrică și agentul termic. În cazul boilerelor termoelectrice, procesul de încălzire a apei este garantată de rezistența electrică și serpentina ce este conectată la sistemul de încălzire. Cu ajutorul serpentinei, căldura trece de la instalația termică la boiler, reușind încălzirea apei.

Care sunt avantajele și dezavantajele utilizării unui boiler electric?

Sursa: Freepik.com

Boilerele electrice prezintă numeroase avantaje datorită eficienței oferite, iar investiția se dovedește a fi una avantajoasă pe o perioadă lungă de timp. Printre cele mai importante avantaje menționăm:

  • Oferă un randament de aproximativ 99%;
  • Prezintă o flexibilitate ridicată privind instalarea acestuia (îl poți monta în orice încăpere);
  • Este un sistem silențios deoarece nu vizează un proces de ardere propriu-zis;
  • Implică o întreținere ușoară dar periodică;
  • Furnizează o siguranță în timpul funcționării;
  • Este simplu de montat (este necesar ca persoanele avizate să o instaleze);
  • Are încorporat funcții esențiale ce vizează economisirea energiei electrice;
  • Prezintă o durată de viață ridicată.
  • Se regăsesc pe piață numeroase modele de dimensiuni și volum în funcție de necesitățile utilizatorilor.

Ca dezavantaje putem menționa:

  • Timpul de încălzire a apei poate varia (de la 30 de minute la 3 ore, în funcție de capacitatea sa);
  • Dacă există mai mulți utilizatori, este necesar un boiler de capacitate mare ce ocupă spațiu;
  • Costuri ridicate cu energia electrică.

Concluzii

În materie de boilere, cel electric este recunoscut pentru numeroasele avantaje pe care le oferă în comparație cu celelalte opțiuni. Boilerele electrice sunt extrem de utile pentru locuința ta, fiind una dintre soluțiile eficiente de încălzire a apei. Pentru a alege boilerul potrivit, este esențial să iei în considerare toate aspectele legate de mecanismul de funcționare al acestuia. În vederea achiziționării unor boilere electrice performante, Aleroma îți pune la dispoziție numeroase modele, potrivite necesităților tale.

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *