Aparat aer conditionat: cum facem alegerea corectă?

alegerea corecta a aparatul ac

Un aparat de aer conditionat este un real ajutor pentru furnizarea unui nivel optim de confort în locuință, mai ales odată cu venirea verii. Cele mai multe persoane apelează un la aparat de aer conditionat pentru a se bucura de o vara racoroasa.

În condițiile în care există numeroase modele, alegerea unui aparat aer conditionat devine complicată. Cunoscând aspectele cheie, nu doar că vei cumpăra un aparat de aer conditionat care te va răcori vara, ci și care îți va oferi beneficii suplimentare.

Tipuri de aparate de aer condiționat

categorii de aparate ac
Sursa: Pxhere.com

Sistemele de aer condiționat pentru acasă pot fi de mai multe tipuri:

  • sisteme centrale mari acționate de compresoare exterioare;
  • unități mici conectabile care stau pe podea sau se montează la fereastră. Iată, așadar, care sunt principalele:

Aparate de aer condiționat în format split

Frecvent întâlnite, aceste aparate sunt formate din două tipuri de aparate (una montată în exterior și cealaltă în interior). Aparatul de aer condiționat poate fi:

  1. Mono-split, care implică conectarea unui singur aparat interior la o unitate exterioară;
  2. Dual/ multi-split,  care presupune conectarea a două sau mai multe aparate interioare la un singur aparat exterior.

Sistemul split de aer condiționat se instalează foarte ușor. Conține linii cu tuburi frigorifice din cupru, un cablu de alimentare și un canal de scurgere pentru condens. În plus, sunt silențioase, economice și pot fi întreținute ușor. Aparatele split sunt excelente acolo unde conductele nu sunt fezabile, la casele cu distribuție slabă și cu încălzire electrică.

Aparate de aer condiționat cu conducte

Un astfel de sistem implică faptul că unitatea internă este instalată în spațiul acoperișului unui spațiu și un lanț de conducte rulează de la unitatea de aer condiționat către fiecare încăpere ce urmează a fi răcorită. Conductele se instalează în interiorul pereților.

Aceste aparate sunt recomandate în cazul caselor sau a lanțurilor comerciale, mai ales din perspectiva eficienței energetice și a controlului nivelului de umiditate. Deși este una dintre cele mai costisitoare opțiuni de climatizare, acest sistem este ușor de controlat și permite o aerisire eficientă care sporește confortul și previne alergiile. 

Aparate de aer condiționat sub formă de consolă

De obicei, se instalează în tavan în spații de birouri. Există aparate de aer condiționat cu funcție de inverter, care permite încălzirea încăperilor pe perioada iernii.

Aparate de aer condiționat mobile

Un aparat de aer condiționat portabil este un sistem alternativ de climatizare care elimină aerul cald dintr-o cameră printr-o țeavă (sau furtun) conectată la o fereastră. Aparatele de aer condiționat portabile pot dispune de un furtun unic sau dublu și nu necesită unități externe, permițându-le să fie deplasate cu ușurință între camere.

Principalele beneficii se referă la faptul că sunt mai accesibile decât celelalte sisteme de climatizare și nu solicită instalare profesională. Pe de altă parte, aceste unități de aer condiționat nu sunt eficiente în cazul spațiilor mari, necesită un recipient pentru colectarea condensului și prezintă un nivel ridicat de zgomot.

Criteriile luate în vedere la alegerea aparatului de aer conditionat corespunzător

aparat aer conditionat
Sursa: Pexels.com

Elementele de care trebuie să ții cont atunci când decizi să cumperi un aparat de aer condiționat sunt:

Dimensiunea camerei și capacitatea de răcire a aparatului

Primele aspecte se referă la cât de mare este spațiul care urmează a fi răcorit și capacitatea de răcoare pe care o poate furniza aparatul. Dacă aparatul are o capacitate redusă de răcire pentru suprafața încăperii, atunci nu vei observa diferențe de temperatură. Pe de altă parte, în cazul în care aparatul are o capacitate mai mare, vei consuma o cantitate semnificativă de energie și poți fi expus la riscul de a te îmbolnăvi.

Prețul aparatului de aer condiționat

Costul unui aparat de aer poate depăși suma de 1300 lei în cazul aparatelor pentru încăperile mici și poate ajunge chiar și până la 7.000 lei dacă optezi pentru unități mai performante. Totodată la costul de achiziție se adaugă și tariful pentru instalare. De aceea, este recomandat să apelezi la meseriași profesioniști.

Treptele de viteză

Este ideal ca aparatul de aer condiționat să dispună de opțiunea de a controla viteza de răcire. Setarea la o treaptă mai rapidă permite răcorirea instantă a unei camere extrem de calde. În plus, o treaptă de răcire mai lentă nu va fi la fel de zgomotoasă ca cele mai rapide, permițând răcirea încăperii chiar și în timpul nopții.

Eficiența energetică

Acest aspect a devenit deosebit de important pentru mai multe aparate pe care le regăsim în locuințe. Pe măsură ce tarifele la energie electrică fluctuează, standardele de eficiență energetică identifică de la bun început care sunt aparatele de aer condiționat care te vor ajuta să faci economii în ceea ce privește factura la energie electrică.

Caracteristici suplimentare

De la termostate standard și până la aplicații pe smartphone, aparatul de aer condiționat poate include diverse opțiuni care îți facilitează viața. Setările de economisire a energiei, controlul aparatului de la distanță sau opțiunea de diagnosticare a defecțiunilor vor contribui la crearea unui mediu optim și sustenabil.

Unele aparate de aer condiționat îți pun la dispoziție opțiuni, precum:

  • Filtru antibacterian: care are capacitatea de a îndepărta bacteriile, polenul, acarienii și alți alergeni pentru a crea un mediu de viață sănătos;
  • Filtru de praf: atrage particulele de praf și acarienii
  • Funcție de dezumidificare – contribuie la eliminarea excesului de umezeală din aer, prevenind dezvoltarea mucegaiurilor și a altor bacterii
  • Funcție de încălzire – crește temperatura la un nivel optim pe durata iernii, eliminând nevoia de a cumpăra o unitate suplimentară de încălzire
  • Opțiune de auto-curățare: îndepărtează automat mucegaiul și bacteriile care se depun în interiorul aparatului de aer condiționat.
  • Opțiune de dezodorizare: ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute din casă;

Așadar, pentru a face față temperaturilor excesive, dar și pentru a te bucura de un nivel optim de confort, ia în calcul aspectele menționate anterior și alege cel mai bun aparat de aer condiționat. Dacă ești în căutarea unui aparat de aer condiționat, descoperă pe www.aleroma.ro aparatul potrivit nevoilor și dorințelor tale. 

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *