Aerul curat și implicit activitatea de purificare aer joacă un rol esențial în asigurarea sănătății noastre. Chiar dacă acest aspect devine aproape imposibil de obținut din cauza nivelului ridicat de poluare, există pe piața câteva soluții menite să reducă sau să elimine sursele de poluanți din locuință. Una dintre acestea se referă la procesul de purificare aer.
Cu toate acestea, pe măsură dezvoltarea sustenabilă și tehnologiile smart devin aspecte deosebit de importante în societatea noastră, tot mai mulți oameni investesc în metode de sporire a confortului din locuință, apelând la o tehnologie avansată de purificare aer. Astfel, purificatorul de aer capătă un rol esențial în obținerea unui nivel optim de calitate în privința aerului din locuință.
De ce este importantă calitatea aerului din locuință?
Deși calitatea aerului din locuință este adesea trecută cu vederea, specialiștii sunt de părere că acest indicator este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătatea publică. Din moment ce petrecem destul de mult timp acasă, expunerea îndelungată la un aer poluat poate fi extrem de problematică. Un aer slab calitativ este deosebit de periculos pentru persoanele cu afecțiuni cronice, cele în vârstă sau pentru copii.
Câteva dintre exemplele de elemente nocive din aer sunt mucegaiul, micotoxinele, bacteriile, praful, firele de păr, compușii organici volatili, azbestul, plumbul și radonul, regăsite în cantități și forme diferite. Având în vedere faptul că acestea se caracterizează prin dimensiuni micro și chiar nano, metodele tradiționale nu permit o curățare/ purificare aer eficientă, motiv pentru care intervine nevoia de dispozitive dedicate acestui scop.
În situația în care aerul din locuință este contaminat, persoanele vor respira un număr ridicat de agenți patogeni. Aceștia generează afecțiuni temporare sau chiar efecte negative permanente. Cele mai frecvente reacții la expunerea la aer contaminat sunt:
- Tuse
- Iritației oculară
- Cefalee
- Simptome alergice
- Dificultăți de respirație
Pentru a evita problemele de sănătate asociate cu o calitate slabă a aerului interior, procesul de purificare aer devine primordial.
Ce este purificatorul de aer?
Purificatorul de aer este acel dispozitiv care contribuie la îndepărtarea sau diminuarea nivelului de poluanți atmosferici.
Purificatorul dispune de filtru mecanic plisat (HEPA), care contribuie la curățarea și purificarea eficientă a aerului din locuință. Filtrul de aer HEPA conține o țesătură realizată din mii de fibre extrem de fine care au rolul de a prelua particulele poluante microscopice și mari.
Cu ce se deosebește filtrul de aer de purificatorul de aer?
Filtrul de aer prezintă capacitatea de a diminua mirosurile neplăcute. Totodată, elimiăa particule precum fire de păr, polen, spori de mucegai, praf sau diverse microorganisme. Mecanismul filtrelor constă în atragerea particulelor patogene și păstrarea lor în țesătura acestora. Filtrele de aer pot fi incluse în instalațiile de încălzire, ventilație și aer condiționat, reușind să elimine până la 99,97 % de particule de 0,03 microni sau mai mari.
Pe de altă parte, purificatorul de aer adaugă un strat suplimentar de apărare în locuința ta în ideea că poate curăța aerul sau elimina alergenii și microbii pe care filtrul i-a ratat.
Care sunt beneficiile purificatorului de aer?
Un dispozitiv de purificare aer prezintă o serie de avantaje pentru tine și familia ta. Pentru persoanele care prezintă risc de afecțiuni sau au probleme de sănătate, purificatorul face o diferență majoră în privința calității aerului din încăperi.
Purificatorul de aer este o investiție esențială luând în calcul următoarele avantaje:
- Obținerea unui aer mai sănătos – purificatorul are capacitatea de a îmbunătăți calitatea aerului interior prin eliminarea particulelor contaminante. Deși cei mai mulți consideră că aerul cel mai poluat este cel de afară, specialiștii surprind că aerul din locuință poate fi de 2 până la 5 ori mai contaminat;
- Eliminarea mirosurilor neplăcute – purificatorul de aer asigură un control eficient al mirosurilor generate de fumat sau de gătirea alimentelor, furnizând un aer proaspăt în încăperi;
- Controlul alergiilor sezoniere – purificatoarele de aer permit crearea unui mediu curat și sigur pentru persoanele care suferă de alergii la polen, mucegai, etc.
- Îndepărtarea părului și mirosurilor persistente provocate de animalele de companie – animalele de companie elimină constant particule care pot provoca probleme la inhalare, mai ales pentru cei alergici la animalele respective. Contrar mitului, nu părul animalelor provoacă reacții alergice, ci mai degrabă de epiteliile lor. Prezența unui purificator de aer interior aspiră eficient astfel de particule pentru a crea un mediu optim.
- Depunerea mai lentă a particulelor de praf – indiferent de frecvența cu care efectuezi curățenia, praful se va acumula mereu. Totuși, un purificator de aer va încetini acest proces motiv pentru care curățenia se va menține mai mult.
- Diminuarea sensibilității la substanțe chimice – în cazul în care ești sensibil la aceste elemente, este necesar să ai în vedere un purificator de aer pentru sensibilități chimice multiple (MCS), întrucât au funcția de eliminare a gazelor chimice în aer.
Ce trebuie să mai știi despre îmbunătățirea calității aerului din locuință?
Purificatorul de aer are rolul de a reduce sau elimina particulele nocive din aer. Totuși, acesta nu este singurul factor care contribuie la sporirea calității aerului interior. De aceea, trebuie să știi că există și alți pași pe care trebuie să îi ai în vedere pentru o curățare optimă a aerului:
- Efectuarea periodică a curățeniei – se recomandă aspirarea, ștergerea suprafețelor și colțurilor de praf și firele de păr acumulate. Purificatorul de aer nu poate îndepărta particulele așezate pe mobilier, obiecte de iluminat sau alte obiecte din casă.
- Aerisirea frecventă a încăperilor – mirosurile, umezeala, mucegaiul se întâlnesc frecvent în bucătărie, baie sau balcon. Așadar, se recomandă utilizarea unor orificii de aerisire sau a unor instalații de ventilație adecvate pentru a asigura un flux optim de aer curat. Totodată, deschiderea ferestrelor și a ușilor interioare permite o circulație eficientă a aerului. Totuși, dacă aerul exterior este slab calitativ, evitați acest lucru.
- Spălarea și aerisirea lenjeriei – acarienii, praful și firele de păr provenite de la animalele de companie se pot depune pe cearceafuri, perne, prosoape, etc. Astfel, se recomandă spălarea lor ținând cont de caracteristicile lor și aerisirea frecventă.
- Evitarea utilizării lumânărilor sau produselor parfumate – orice produs care arde sau care ar putea elimina un miros poate influența negativ calitatea aerului din locuință.
- Folosirea unui aparat de dezumidificare – un nivel ridicat de umezeală contribuie la apariția bacteriilor și mucegaiurilor. Astfel, un dezumidificator va păstra umiditatea la un nivel corespunzător.