Cum funcționează un presostat electronic și ce avantaje oferă?

Un sistem de alimentare cu apă este format din mai multe componente esențiale pentru buna funcționare a acestuia. Un element care joacă un rol important în acest proces este presostatul, responsabil de detectarea schimbărilor care au loc în cazul presiunii.

Aceste aparate pot fi de două feluri și anume electronice și mecanice. Însă, cea dintâi categorie prezintă o serie de beneficii pe care orice utilizator ar trebui să le aibă în vedere dacă își dorește ca echipamentele sale să funcționeze optim.

În acest sens, ți-am pregătit o serie de informații utile privind modul de funcționare al unui presostat electronic, dar și avantajele pe care acest mecanism le oferă dacă este implementat corespunzător.

Cum funcționează un presostat electronic?

Un presostat electronic este un dispozitiv care are rolul de a măsura și controla presiunea fluidelor aflate într-un mediu închis. Acesta se regăsește în general, în cazul sistemelor de pompare. El este responsabil de pornirea și oprirea întregului echipament. Mai exact, presostatul electronic are misiunea de a avertiza în timp real problemele de presiune care pot apărea, prin intermediul impulsurilor electrice generate.

Presostatul se conectează la instalația de alimentare cu apă, moment în care începe să simtă presiunea din circuit. De exemplu, în momentul în care deschizi un robinet, presostatul va detecta faptul că presiunea scade. După închiderea robinetului, presiunea va crește din nou până la valoarea maximă setată, moment în care pompa se va opri.

În funcție de valoarea presiunii care se înregistrează, presostatul electronic generează un semnal electric. Însă, doar atunci când valorile nu sunt adecvate,  sistemul nu funcționează în condiții optime. Odată ce este detectată modificarea nivelului presiunii, presostatul va activa, închide sau conecta un element care are contact intern. Acest aparat are posibilitatea de a închide și deschide supapa atunci când este necesar.

Presostatele electronice îndeplinesc funcția de oprire a unei pompe atunci când alimentarea cu apă este întreruptă din diverse motive. În acest fel, pompa este protejată și nu funcționează necorespunzător în lipsa apei. Important de menționat este faptul că presiunea de oprire a apei poate fi setată. Cu toate acestea, nu toate aparatele existente pe piață pot face acest lucru. Din acest motiv, este important să acorzi atenție acestor detalii atunci când te pregătești să faci o astfel de achiziție.

Care sunt avantajele pe care le oferă un presostat electronic?

presostat electronic

Pe lângă faptul că presostatul electronic este un element esențial al sistemelor de control a apei, celor hidraulice și a presiunii unui bolier, acestea oferă o serie de beneficii pe care orice utilizator trebuie să le cunoască. 

Spre deosebire de cele mecanice, presostatele electronice prezintă avantaje care nu pot fi trecute cu vederea, printre acestea numărându-se:

  • Asigurarea unui flux constant de apă, chiar și în momentele în care debitul de apă este mic;
  • Indicarea și permiterea citirii cu ușurință a informațiilor și valorilor privind nivelul de presiune;
  • Adaptarea facilă la diverse sisteme care implică folosirea apei sub presiune;
  • Nivelul scăzut de mentenanță;
  • Ciclul de viață mai mare, acestea putând acționa până la atingerea a 100 de milioane de cicluri;
  • Dimensiunile reduse, care oferă posibilitatea integrării cu ușurință a aparatului la orice sistem;
  • Rezistența la șocuri externe și vibrații puternice;
  • Măsurătorile foarte precise;
  • Contribuția adusă la prelungirea vieții motorului de care dispune sistemul.

În ceea ce privește dezavantajele, acestea nu își au locul atâta timp cât aparatul este ales cu grijă și se prezintă ca fiind unul de calitate. În comparație cu presostatele mecanice, prețul este mult mai ridicat, însă datorită beneficiilor pe care le oferă pe termen lung, investiția inițială cu siguranță merită.

Având în vedere aceste avantaje, utilizatorii pot folosi cu ușurință un presostat electronic atunci când au de-a face cu un sistem bazat pe pompare. Utilizând accesoriile potrivite, totul va funcționa în mod optim, iar problemele vor fi identificate în timp util pentru a evita cauzarea altor defecțiuni.

Așadar, dacă ai nevoie de un presostat electronic, este esențial să îl achiziționezi de la companii de încredere precum este Aleroma, unde găsești o gamă variată de astfel de  produse. 

Concluzii

Presostatul electronic este o componentă esențială a sistemelor de alimentare cu apă, având posibilitatea de a semnala rapid și eficient orice problemă legată de presiunea unui fluid.

Indiferent că vorbim despre un sistem de control al apei sau al presiunii unui bolier, presostatul electronic este alegerea ideală în vederea ținerii sub control a unor astfel de echipamente. Cu ajutorul lui, utilizatorul poate identifica dacă sistemul funcționează în parametrii optimi.

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *