Unde se montează filtrul antimagnetita?

Odată cu trecerea timpului, instalațiile termice pot suferi anumite deteriorări, dacă nu sunt întreținute în mod corespunzător. 

În acest sens, un pericol pentru centrala termică îl reprezintă magnetita. În momentul apariției ei, centrala nu mai funcționează normal, afectând anumite procese ale acesteia. Pentru a preveni problemele tehnice și prelungi durata de viață a unei centrale termice, specialiștii recomandă instalarea unui filtru antimagnetita.

Ce rol are filtrul antimagnetita?

Filtrul antimagnetita joacă un rol esențial în prelungirea duratei de viață a sistemelor de încălzire și asigurarea funcționării optime a acestora. Pentru a înțelege rolul pe care îl are acest filtru, trebuie întâi să cunoaștem ce este magnetita

Magnetitul (magnetita) reprezintă un oxid de fier, de culoare neagră, care prezintă proprietăți feromagnetice. Prin prisma particularităților sale, acesta este combinat cu mai multe tipuri de substanțe, în vederea asigurării protecției echipamentului în timpul depozitării.

În momentul în care este pusă în funcțiune centrala, este esențial să se verifice dacă magnetita utilizată ca protecție a fost eliminată. În măsura în care aceasta există și nu sunt realizate verificări, în mod cert, vor exista depuneri pe anumite elemente cheie ale centralei, afectând funcționalitatea ei.

Concret, depunerile afectează circuitul de încălzire, existând riscul unor avarii majore ale centralei termice. Printre cele mai întâlnite defecte apărute pe fondul acestor depuneri, menționăm:

  • blocarea pompelor de circulație;
  • creșterea pierderilor de presiune;
  • diminuarea transferului termic;
  • blocarea robineților etc.

În acest context, filtrul antimagnetita are rolul de a împiedica aceste reziduuri, eliminând orice risc de depuneri. Practic, el este un mod sigur și eficient de a înlătura sedimentele feroase din circuitul de încălzire.

Dată fiind utilitatea de care dă dovadă un astfel de filtru, acesta reprezintă una dintre investițiile care necesită să fie luate în calcul atât în momentul instalării centralei termice, cât și după ce aceasta a fost instalată. 

Chiar dacă este recomandat să fie instalat de la bun început, acesta poate fi montat și pe parcurs. Important este să fie poziționat corect pentru a putea beneficia de avantajele pe care le oferă.

Unde se instalează filtrul antimagnetita?

filtrul antimagnetita
Sursa: Aleroma.ro

Pentru montarea filtrului antimagnetită trebuie oprit circuitul de încălzire. Ulterior, aceasta se va atașa pe țeava de retur, înaintea intrării ei în centrală. De ce acest loc? Pentru că în felul acesta se obține o maximizare a eficienței în procesul de blocare a impurităților metalice și nisipoase. Ulterior montării, se vor realiza anumite verificări pentru a constata potențiale scurgeri, urmând repornirea centralei.

Care sunt beneficiile pe care le oferă filtrul antimangnetita?

Printre cele mai importante avantaje ale acestui filtru menționăm:

  • Protejează centrala împotriva blocajelor cauzate de depuneri;
  • Menține o eficiență ridicată a schimbului termic;
  • Prelungește durata de viață a centralei termice;
  • Se poate instala și în spații mici;
  • Este ușor de curățat;
  • Elimină riscul unor defecțiuni ale centralei.

Unul dintre avantajele lui este că se montează foarte ușor. Pentru a beneficia de toate avantajele pe care le conferă, este de preferat ca acesta să fie instalat odată cu centrala. În acest fel, se va asigura protecția maximă chiar odată cu punerea în funcțiune a centralei.

În cazul în care filtrul urmează să fie instalat pe o centrală aflată deja în funcțiune de ceva timp, procedura este destul de simplă. Având în vedere că filtrul este dotat cu elemente ce permit fixarea facilă a acestuia pe țevi de diverse dimensiuni, acest lucru îl transformă într-un produs foarte facil de poziționat. O mențiune importantă, este că acesta poate fi plasat atât în poziție verticală, cât și pe orizontală.

Atunci când vorbim despre instalarea unui filtru antimagnetită pe o centrală deja instalată și utilizată, este necesar să fie oprit fluxul de apă. Acest lucru se poate realiza simplu și rapid utilizând un robinet de siguranță. Utilizând soluții de etanșare potrivite pentru instalații de acest tip, dar și conectori și armături adecvate, se va monta filtrul. După ce totul este bine fixat, se poate deschide robinetul de siguranță pentru a lăsa apa să circule.

Concluzii

Filtrul antimagnetita reprezintă o soluție ideală pentru protejarea componentelor centralei termice de efectele negative generate de magnetită și alte impurități. Această investiție merită toată atenția deoarece asigură buna funcționare a instalației termice pe termen lung.

Dacă te afli în căutarea unui filtru antimagnetită performant pentru centrala termică, Aleroma pune la dispoziție o gamă variată de modele, la prețuri avantajoase.

Articole Asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *